Tłusty czwartek 2025 - tak powstają pączki w Cukierni Sowa w Bydgoszczy
Dziś święto wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek. To właśnie tego dnia na naszych stołach królują pączki. Najczęściej z lukrem lub cukrem pudem, a w środku nadziewane dżemem, konfiturą lub budyniem. Wiele osób w tłusty czwartek nie odmawia sobie choćby jednego pączka.
Obecnie w pączkach natrafić możemy na przeróżne nadzienia: oprócz dżemu także czekoladę, toffi, a nawet bitą śmietanę. Jak powstają te wspaniałe słodkości? W środę nasz fotoreporter odwiedził produkcję pączków w Cukierni Sowa przy ulicy ks. Schulza na bydgoskim Błoniu.
Dla naszych Czytelników publikujemy zdjęcia z przygotowań do tłustego czwartku. Kliknij w poniższy link i zobacz, jak wypiekane są pączki w Cukierni Sowa.
Zanim będziemy mogli objadać się pączkami, w piekarniach i cukierniach trwała wczoraj wytężona praca, by dla nikogo nie zabrakło choćby jednego pączka. W naszym regionie nie ma raczej piekarni i cukierni, która na tłusty czwartek nie zwiększyłaby produkcji pączków.
W wielu z nich praca rozpoczęła się już w środowe popołudnie i trwała do późnych godzin nocnych. Niektóre zakłady tylko na tłusty czwartek musiały wypiec kilkadziesiąt tysięcy sztuk pączków.
