https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Panie z Kruchowa błysnęły na konkursie kulinarnym w Gnieźnie

(szcz)
Alicja Michalska, Maria Dziel, Wanda Baran, Teresa Łukomska i Maria Dłutkowska reprezentowały  KGW Kruchowo na gnieźnieńskiej imprezie kulinarnej.
Alicja Michalska, Maria Dziel, Wanda Baran, Teresa Łukomska i Maria Dłutkowska reprezentowały KGW Kruchowo na gnieźnieńskiej imprezie kulinarnej.
Zapach potraw unosił się podczas konkursu kulinarnego w Gnieźnie

Członkinie kół gospodyń wiejskich w Kruchowie i Ławkach reprezentowały gminę Trzemeszno w drugim etapie konkursu "Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni".

Ocenie jury podlegały trzy rodzaje ciast, dania mięsne i konkurs gotowania na żywo. - Każda grupa w ciągu pół godziny miała do przygotowania potrawę z dostarczonych produktów przez Wojciecha Gubiańskiego, szefa kuchni restauracji Grupy Hoteli "Pietrak". Były to cztery rodzaje mięsa oraz owoce i zestawy surówek - mówi Wanda Baran z Kruchowa. Pani Wanda wspólnie z Alicją Michalską i Marią Dziel zdecydowały się podać na stół polędwiczki wieprzowe w sosie wiśniowym.

Szybko przygotowane danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Jury przyznało ekipie Kruchowa certyfikat za najlepszą potrawę. Ponieważ oznaczała się ona wysokimi walorami smakowymi, dlatego przez najbliższy rok będzie serwowana w restauracjach Grupy Hoteli "Pietrak" w Wągrowcu, Gnieźnie i Trzemesznie.

Panie z Kruchowa odbierały także gratulacje za potrawę z dziczyzny. Mięso z dzika do przerobu dostarczył ks. proboszcz Ryszard Skrzypczak.

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska