Członkinie kół gospodyń wiejskich w Kruchowie i Ławkach reprezentowały gminę Trzemeszno w drugim etapie konkursu "Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni".
Ocenie jury podlegały trzy rodzaje ciast, dania mięsne i konkurs gotowania na żywo. - Każda grupa w ciągu pół godziny miała do przygotowania potrawę z dostarczonych produktów przez Wojciecha Gubiańskiego, szefa kuchni restauracji Grupy Hoteli "Pietrak". Były to cztery rodzaje mięsa oraz owoce i zestawy surówek - mówi Wanda Baran z Kruchowa. Pani Wanda wspólnie z Alicją Michalską i Marią Dziel zdecydowały się podać na stół polędwiczki wieprzowe w sosie wiśniowym.
Szybko przygotowane danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Jury przyznało ekipie Kruchowa certyfikat za najlepszą potrawę. Ponieważ oznaczała się ona wysokimi walorami smakowymi, dlatego przez najbliższy rok będzie serwowana w restauracjach Grupy Hoteli "Pietrak" w Wągrowcu, Gnieźnie i Trzemesznie.
Panie z Kruchowa odbierały także gratulacje za potrawę z dziczyzny. Mięso z dzika do przerobu dostarczył ks. proboszcz Ryszard Skrzypczak.
Czytaj e-wydanie »