Członkinie kół gospodyń wiejskich w Kruchowie i Ławkach reprezentowały gminę Trzemeszno w drugim etapie konkursu "Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni".
Ocenie jury podlegały trzy rodzaje ciast, dania mięsne i konkurs gotowania na żywo. - Każda grupa w ciągu pół godziny miała do przygotowania potrawę z dostarczonych produktów przez Wojciecha Gubiańskiego, szefa kuchni restauracji Grupy Hoteli "Pietrak". Były to cztery rodzaje mięsa oraz owoce i zestawy surówek - mówi Wanda Baran z Kruchowa. Pani Wanda wspólnie z Alicją Michalską i Marią Dziel zdecydowały się podać na stół polędwiczki wieprzowe w sosie wiśniowym.
Szybko przygotowane danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Jury przyznało ekipie Kruchowa certyfikat za najlepszą potrawę. Ponieważ oznaczała się ona wysokimi walorami smakowymi, dlatego przez najbliższy rok będzie serwowana w restauracjach Grupy Hoteli "Pietrak" w Wągrowcu, Gnieźnie i Trzemesznie.
Panie z Kruchowa odbierały także gratulacje za potrawę z dziczyzny. Mięso z dzika do przerobu dostarczył ks. proboszcz Ryszard Skrzypczak.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Nagłe wieści o Janinie i Tadeuszu z "Sanatorium miłości"! Znamy sensacyjne szczegóły
- "Nasz Nowy Dom" czekają spore zmiany! Romanowska nie pomoże już biednym rodzinom
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco