W niedzielę wielki finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Podczas targów Polagra Food w Poznaniu kapituła konkursu kulinarnego ogłosi laureatów tegorocznej nagrody "Perła 2014".
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Wśród nominowanych do tej prestiżowej nagrody - Stowarzyszenie na rzecz rozwoju Olszewki i Lubaszcza, które firmuje potrawę: wątróbka z jabłkiem i psiakrewka. Co to takiego? Chętnie wyjaśniają to mieszkanki Olszewki, które przyrządziły słynną już psiakrewkę: Elżbieta Minda i jej córka Aleksandra Agata Minda. - To po prostu perliczka. Podałyśmy ją z ziemniakami i mizerią - tłumaczą.
Obie panie będą w niedzielę w Poznaniu reprezentować nasze województwo w finale konkursu. -Do Poznania jechać miało z naszego terenu więcej osób, ale wręczenie nagród zbiegło się w czasie z dużą imprezą w Minikowie. Pojedziemy więc chyba tylko we dwie - informują mieszkanki Olszewski. I zdradzają, że otrzymały już nieoficjalną informację z urzędu marszałkowskiego, że z Poznania wrócą z "Perłą".
A o Elżbiecie Mindzie i jej talentach kulinarnych piszemy więcej w bezpłatnym dodatku "Moje Miasto Nakło", który rozdawane będzie w sobotę.
Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców