https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

KGW Anieliny obsypane nagrodami na dożynkach w regionie i gminie Sadki. Zobacz zdjęcia

Maja Stankiewicz
Nagroda dla KGW Aniliny w wojewódzkim konkursie kulinarnym „Kwaśne i pszaśne potrawy żniwne
Nagroda dla KGW Aniliny w wojewódzkim konkursie kulinarnym „Kwaśne i pszaśne potrawy żniwne Szymon Zdziebło/ urząd marszałkowski w Toruniu
Trwa dobra passa Koła Gospodyń Wiejskich w Anielinach. Panie od lat zdobywają nagrody na różnych imprezach kulinarnych i ludowych. Nie inaczej jest tego lata. O Anielinach znów głośno.

Koło Gospodyń Wiejskich w Anielinach to jedno z prężnej działających kół w gminie Sadki. Skupia około 40 osób, w tym czterech panów. Poszczycić się może długą tradycją. W ubiegłym roku koło świętowało swój jubileusz. 65-lecie działalności uczczono we wsi nie tylko urodzinowym spotkaniem, ale też festynem sołeckim.

Rok temu m. in. gratulowaliśmy KGW Anieliny sukcesów w Bitwie Regionów. Podczas etapu powiatowego w Minikowie reprezentantki gminy Sadki nie miały sobie równych. Sięgnęły po zwycięstwo i czek o wartości 2 tys. zł. Jurorzy konkursu docenili zaproponowaną przez nie potrawę regionalną: berce z dynią.

Gulasz inny niż wszystkie

Co kryje się pod tajemniczą nazwą „berce” wyjaśniła nam wówczas Maria Kubik, ówczesna przewodnicząca KGW Anieliny.

- To gulasz z podrobów drobiowych. Bo u nas na wsi dużo zawsze kaczek i kur hodowano, a także gęsi i indyki. Trzeba było z podrobami coś zrobić. I stąd takie danie. Przygotowałyśmy je z musem z dyni i paluszkami z ciasta francuskiego. Nasze babcie często berce robiły. Pamiętam to danie jeszcze z domu. To nasza anielińska, regionalna potrawa.

Berce z Anielin popróbować mogli w miniony weekend mieszkańcy Kujaw i Pomorza podczas dożynek wojewódzkich w Grudziądzu. Było to jedno z dań zgłoszonych do konkursu kulinarnego „Kwaśne i pszaśne potrawy żniwne". I tak jak przed rokiem w Minikowie tajemnicze berce z musem dyniowym okazały się kulinarnym hitem wydarzenia. Jurorzy byli zachwyceni smakiem. Anieliny znowu sięgnęły po pierwsze miejsce.

To Cię może również zainteresować

- Emocje jeszcze nie opadły, każdej z nas mocniej bije serce. Ale tak. Jesteśmy najlepiej gotującym KGW w województwie kujawsko-pomorskim. A tak na poważnie - cieszymy się, że nasza ciężka praca, wysiłek i przede wszystkim serce, które wkładamy w przygotowywanie potraw zostało docenione – pisze Sylwia Frąckowiak na stronie KGW Anieliny na Facebooku.

- Jest to dla nas szczególna nagroda, bo poziom był naprawdę wysoki, a jury konkursowe bardzo wymagające i zwracające uwagę na każdy szczegół - podkreślają gospodynie.

Dodatkowo panie przygotowały piosenkę, którą ułożyła jedna z członkiń koła. Była ona spójna z daniem konkursowym, promowała też powiat nakielski, gminę Sadki oraz sołectwo Anieliny.

Na stole nie tylko berce

Warto odnotować, że do Grudziądza mieszkanki Anielin przywiozły nie tylko berce. Również wiele innych potraw. Na ich stoisku znalazły się także różnego rodzaju ciasta, rolady nadziewane, drób pod różną postacią, chleb własnego wypieku ze smalcem i ogórkiem oraz kiełbasy, boczki i szynki z własnej wędzarni.

Nie jest to jednak jedyny sukces odniesiony przez KGW Anieliny w ostatnich dniach. Koło dostrzeżone zostało także na gminno-parafialnych dożynkach w Samostrzelu. Tym razem sięgnęło po pierwsze miejsce w gminnym konkursie „na najpiękniejsze stoisko dożynkowe”. Gratulujemy!

- Pomimo upałów i zmęczenia uśmiech nie znikał z naszych twarzy. W imieniu KGW Anieliny dziękuję wszystkim, którzy w nas wierzyli, wspierali i trzymali za nas kciuki. To nasz wspólny sukces! - podkreśla na Facebooku Sylwia Frąckowiak z KGW Anieliny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska