
Awokado, chociaż zyskuje popularność także wśród osób zainteresowanych i co najważniejsze, publikujących w internecie treści związane ze zdrowym żywieniem, to kwestia jego cudownej pestki, wciąż jest pomijana. Pora jednak to zmienić.

Antyoksydanty
Przede wszystkim, ta pozornie błaha pestka z awokado, jest przebogata w liczne antyoksydanty, które pomagają pozbywać się z organizmu wolnych rodników. Tym samym przyczyniają się do znacznego zmniejszenia rozwoju wielu chorób i procesów starzenia. Co ciekawe pestka zawiera nawet 70% więcej antyoksydantów niż sam miąższ.

Witaminy A i E
Podobnie do samego miąższu, pestka awokado zawiera witaminy A i E, które odpowiedzialne są np. za zdrowe paznokcie i włosy. Wpływ mają także na cerę, którą nawilżają i podobnie do antyoksydantów spowalniają proces starzenia.

Luteina
Kolejnym z pozytywnych składników zawartych w pestce awokado jest luteina, której spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia plamki żółtej oraz w przypadku już jej istnienia łagodzić jej skutki. Innymi słowy, zaobserwowano pozytywne działanie pestki na wzrok.