
Zobacz w galerii przepis na piernik, idealny na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie Pomorskim

Ten piernik znika błyskawicznie
Piernik pań z KGW w Kowalewie Pomorskim jest tak pyszny, że nie dotrwał do końca 3-godzinnego jarmarku organizowanego w mikołajki w Kowalewie Pomorskim. Pudełka z ciastem rozeszły się błyskawicznie.
- Proponujemy piernik, który można zrobić wcześniej, zamrozić i wyjąć na święta lub po prostu upiec go tuż przed świętami - mówi Mirosława Żabińska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie.
![[*]4 jajka...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/6b/a1/65718e024b1fa_o_xlarge.jpg)
Składniki na piernik z przepisu KGW Kowalewo Pomorskie
[*]4 jajka
[*]1 szklanka cukru
[*]1 margaryna Kasia
[*]2,5 szklanki mąki
[*]0,5 szklanki mleka
[*]2 łyżeczki sody
[*]2 łyżki miodu
[*]2 łyżeczki kakao
[*]przyprawa korzenna/cynamon
[*]3 łyżki powideł

Jak zrobić ciasto piernikowe?
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy przesianą mąkę. Sodę rozrabiamy w połowie szklanki mleka. Dodajemy roztwór do ciasta. Dokładamy miód, kakao, przyprawę korzenną/cynamon.