Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych
„Boże Narodzenie piernikiem pachnące”, to propozycja dla smakoszy piernikowych specjałów, a także dla tych, którzy poszukują niecodziennych atrakcji w Muzeum. W tym roku Muzeum zorganizuje spotkania wirtualne.
Na piątek 18 grudnia Muzeum Toruńskiego Piernika przygotowało szereg atrakcji, których motywem przewodnim będzie oczywiście piernik. Transmisje wydarzeń będą prowadzone na facebookowym profilu Muzeum Toruńskiego Piernika oraz na kanale YouTube Muzeum Okręgowego w Toruniu.
- Prelekcje przygotowane i prowadzone przez pracowników Muzeum Okręgowego w Toruniu wprowadzą w tematykę piernikarską i świąteczną, zaś spotkanie z podróżnikiem – Jędrzejem Majką przybliży korzenne ingrediencje oraz środowisko naturalne zamorskich przypraw. Egzotyczne aromaty piernikowych przypraw, to równocześnie zapowiedź świątecznych przygotowań w kuchni. Propozycja pod nazwą Boże Narodzenie z piernikowym smakiem, zaproponowana przez szefa kuchni z toruńskiej Restauracji Monka, to spotkanie, które będzie zapowiedzią kulinarnych przygotowań do Świąt. Paweł Zasławski w nieoczywisty sposób połączy smaki, nawiązując do popularnych bożonarodzeniowych potraw. Pokaz prowadzony przez znanego kucharza zaostrzy apetyt na kolejne piernikowo-świąteczne doznania, których kulminacją będzie występ artystyczny. Muzyczny akcent – kolędy i pieśni bożonarodzeniowe w wykonaniu Ewy Falkowskiej oraz Pawła Głowińskiego – wprowadzą uczestników w świąteczny nastrój
– informuje Hubert Smolarek z działu promocji Muzeum Okręgowego w Toruniu.
Spotkania online w Muzeum Toruńskiego Piernika zaplanowano na piątek 18 grudnia. Start o godzinie 11. Szczegółowy harmonogram publikujemy w galerii.
