Najpopularniejsze polskie dania - pierogi na szczycie!
Co dzisiaj zamawiamy na obiad? Coś meksykańskiego, chińskiego...a może coś polskiego? Polskie dana zyskują coraz większą renomę i są chętnie spożywane nie tylko przez rodziny imigranckie, ale także przez autochtonów. Nie da się jednak zaprzeczyć, że to właśnie Polonia jest odpowiedzialna za szerzenie miłości do pierogów i polskiej kiełbasy. Polskie przepisy pojawiają się w programach telewizyjnych, z których najważniejszym jest lifestylowy format Marthy Stewart - córki polskich imigrantów. To dzięki niej amerykańscy telewidzowie mogli poznać wielkanocną babkę albo koncepcję podawania kiełbasy z chrzanem.
Z kolei portal Buzzfeed poleca swoim czytelnikom "18 najcudowniejszych polskich potraw, które zakręcą twoim światem". Na liście znalazły się m.in. placki ziemniaczane, mazurek, makowiec, rosół, sernik i łazanki. Najwięcej miejsca poświęcono pierogom, które skradły serce autorce artykułu - Amerykanki z San Francisco. Z mniejszym uwielbieniem spotykają się polskie kiszonki, z reguły traktowane z nieufnością.
Wszędzie dobrze, ale w Chicago najlepiej
Mekką amerykańskich miłośników polskiej kuchni jest Chicago, które stanowi jedno z największych skupisk Polonii na świecie. To tu sprzedawane są najlepsze hot dogi - w Jim's Original zjemy klasyczną pozycję, na którą składa się wysmarowana musztardą bułka, polska kiełbaska i olbrzymia porcja grillowanej cebuli. Z kolei restauracja Kimski serwuje prawdziwą bombę smakową! Restauracja należy do braci Marszewskich, którzy chcieli oddać hołd swojemu polsko-koreańskiemu pochodzeniu. Okazało się, że stworzenie harmonijnego menu było dość proste. Szef kuchni Won Kim zauważył wiele podobieństw w obu szkołach kulinarnych - w obu popularne są pierogi i różnorodne kiszonki.
Youtube przepisami stoi
Miłośnicy polskiej kuchni mogą spróbować swoich sił w domach, korzystając z przepisów pojawiających się na portalu Youtube. Na ogół są to filmiki realizowane przez Polaków albo osoby o polskim pochodzeniu. Autorzy przepisów wykazują się wielką kreatywnością, próbując zastąpić niedostępne składniki lokalnymi produktami. Oczywiście, w komentarzach zawsze znajdą się malkontenci, którzy skrytykują użycie nieodpowiedniej kiełbasy do bigosu...ale z ręką na sercu - kto trochę nie oszukiwał przygotowując chińszczyznę?
![SJak dobrze znasz kuchnię polską? Tylko dla kulinarnych patriotów! [Quiz Kulinarny]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/82/a9/5b7fc1ed71aa8_o.jpg?1535099373)
