Przepis na tradycyjne polskie pierogi
Przygotowanie ciasta na pierogi jest niezwykle proste i wymaga użycia zupełnie podstawowych składników. Klasyczny przepis do ulepienia około 50 sztuk pierogów obejmuje:
- 300 g mąki pszennej,
- 250 ml gorącej wody,
- 1/4 łyżeczki soli.
Wystarczy połączyć mąkę z solą i stopniowo dodawać ciepłą wodę. Całość najpierw dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką aż do uzyskania gładkiej masy. Zdarza się jednak, że tego typu klasyczne ciasto jest zbyt mało sprężyste względem naszych oczekiwań. Warto wzbogacić je o jeden tajemniczy składnik.
Przeczytaj także: Oto błędy przy robieniu sałatki jarzynowej - Magda Gessler tego nigdy nie dodaje! Przez to sałatka traci tradycyjny smak
Dodaj ten składnik to pierogów, a ciasto wyjdzie idealne
Jak sprawić, by ciasto na pierogi było elastyczne, smaczne i wręcz rozpływało się w ustach? Doświadczone gospodynie wiedzą, że klasyczny przepis należy nieco zmodyfikować i wzbogacić o jeden składnik. Szczegóły w galerii:
