Pijany pracownik - problem wielu pracodawców
Jak wynika z sondażu przeprowadzonego przez HR Global Group, aż 53 proc. ankietowanych w miejscu pracy miało styczność z pijanym kolegą/koleżanką. Problem pijanych pracowników jest więc bardziej powszechny niż można by przypuszczać. Ankietowani przyznają także, że przynajmniej raz wybrali się do pracy będąc pod wpływem alkoholu (2 proc.) lub zasłaniają się niepamięcią (4 proc.). Inne wyniki sondażu również są niepokojące: 4 proc. badanych wyznało, że piło alkohol w godzinach pracy (1 proc. twierdzi, że nie pamięta), a 32 proc. – że co najmniej raz wstawili się w miejscu pracy będąc na tzw. "kacu".
4 proc. badanych wyznało, że piło alkohol w godzinach pracy
Pijani pracownicy są więc zmorą wielu pracodawców, a problem ten dotyczy różnych profesji. Jak sobie z tym radzić?
Obowiązki pracodawcy zimą względem pracownika. O czym szef p...
Pijany pracownik - co może zrobić pracodawca?
Z prawnego punktu widzenia, pracodawca nie może sobie pozwolić na pobłażliwość wobec pracownika, który jest w pracy pijany. Ciąży na nim duża odpowiedzialność.
– Zgodnie z art. 207 § 2 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany zapewnić wszystkim pracownikom bezpieczne warunki pracy, wykluczające zagrożenie życia lub zdrowia pracowników. Dotyczy to także obowiązku zapewnienia pracownikom bezpiecznego środowiska pracy. Pracodawca narusza ten obowiązek, jeśli wiedząc o stanie zagrożenia życia lub zdrowia pracownika wywołanego bezprawnym zachowaniem się innego pracownika, nie podejmuje – mimo realnych możliwości – żadnych starań w celu usunięcia takiego stanu – wyjaśnia aplikant adwokacki Karolina Wojtas z kancelarii Duraj Reck i Partnerzy.
W tych zawodach na pewno znajdziesz pracę. Lista pożądanych ...
Co więc może zrobić pracodawca, który przyłapał pracownika na piciu w miejscu pracy lub zauważył, że pracownik przyszedł pijany do pracy?
pracodawca lub osoba przez niego upoważniona mają obowiązek niedopuszczenia do pracy pracownika, jeżeli zachodzi uzasadnione podejrzenie, że stawił się on do pracy w stanie po użyciu alkoholu albo spożywał alkohol w czasie pracy
- Jak stanowi art. 17 § 1 Ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, pracodawca lub osoba przez niego upoważniona mają obowiązek niedopuszczenia do pracy pracownika, jeżeli zachodzi uzasadnione podejrzenie, że stawił się on do pracy w stanie po użyciu alkoholu albo spożywał alkohol w czasie pracy. Pracodawca decydując o odsunięciu pracownika od wykonywanych obowiązków, powinien wyjaśnić pracownikowi podstawy swojej decyzji – najlepiej pisemnie - dodaje aplikant adwokacki Karolina Wojtas.
Pracodawca powinien również zareagować z wyprzedzeniem i zabezpieczyć się na wypadek zaistnienia takiej sytuacji.
– Warto wprowadzić w regulaminie pracy wyraźne uregulowanie w tym zakresie: zakaz stawiania się w pracy pod wpływem alkoholu i spożywania alkoholu w trakcie pracy, a także przebywania na terenie zakładu pracy pod wpływem alkoholu, również po zakończeniu świadczenia pracy i w czasie wolnym od pracy. Zalecane jest także wypracowanie procedury – schematu postępowania z pijanymi pracownikami – tłumaczy ekspert prawa pracy.
Co ciekawe, o wiele bardziej pobłażliwie pijanego pracownika potraktowaliby ankietowani z sondażu przeprowadzonego przez HR Global Group. Najprawdopodobniej nie zdają sobie oni sprawy z odpowiedzialności, jaka ciąży na pracodawcy, u którego pracuje pijany pracownik. – Zdecydowana większość uznała, że powinno się obyć bez poważniejszych konsekwencji. 73 proc. pytanych na miejscu pracodawcy odesłałoby swojego kolegę, koleżankę do domu, a 11 proc. – przy jednorazowej takiej sytuacji – nie podjęłoby żadnych kroków – mówi Dariusz Michalski, prezes HR Global Group.
Tylko 12 proc. zdecydowałoby się na zwolnienie takiego pracownika, a 4 proc. - na ukaranie go karą finansową.
