Pieczywo, owoce, warzywa i jogurty i mięsa - to produkty, których najczęściej się pozbywamy. W czasie Wielkanocy, do tej listy dochodzą jajka.
- A to właśnie one stanowią kapsułę wartości odżywczych, bo z nich rozwija się nowe życie - podkreśla Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. - Jajka zawierają niemal komplet niezbędnych składników, w tym białko, które jest uznawane za wzorcowe. Brak w nich jedynie witaminy C, węglowodanów i błonnika. To jedne z niewielu źródeł pokarmowych witaminy D. Ponadto wzbogacają dietę o często niedoborowe żelazo.
Chcesz wykorzystać produkty ze świątecznego stołu w późniejszym terminie? Pasztety, żurek czy kiełbasy można zamrozić.
Według badań Millward Brown SMG/KRC, do marnowania żywności przyznaje się 60 proc. internautów.