Spis treści
Sałatka jarzynowa, pieczywo, różnego rodzaju szynki - to pierwsza trójka najczęściej wyrzucanego jedzenia po Wielkanocy. Kupujemy i przygotowujemy za dużo. Aż 38 proc. Polaków otwarcie deklaruje, że kiedykolwiek wyrzuciło jedzenie po świętach wielkanocnych. Ile i co konkretnie marnujemy postanowiło zbadać w ubiegłym roku Too Good To Go we współpracy z Kantar Public.
W czasie świąt marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia
W ostatnich miesiącach wiele z nas stara się oszczędzać wobec rosnących cen produktów i usług. Według szybkiego szacunku GUS w marcu 2023 żywność i napoje bezalkoholowe podrożały o 24 proc. w porównaniu do marca ubiegłego roku. W związku z rosnącymi kosztami życia warto lepiej planować zakupy i menu na święta.
Wyniki badania na zlecenie twórców aplikacji Too Good To Go pokazują, że co roku w święta w koszach ląduje ok. 2-3 razy więcej jedzenia niż w innych miesiącach. Chcemy być gościnni i uraczyć rodzinę oraz przyjaciół wszystkim, co najlepsze. I absolutnie sałatki czy faszerowanych jajek nie może zabraknąć!

Postawy Polaków w tym zakresie potwierdza badanie przeprowadzone przez Kantar Public dla Too Good To Go, w którym aż 54 proc. respondentów deklaruje, że przygotowuje większą ilość jedzenia, niż jest to konieczne na 2 dni świąt. Efekt jest takie, że część ze świątecznych smakołyków i tradycyjnych dań ląduje w koszu, bo zdążą już się zepsuć.
Takiego jedzenia przygotowujemy na Wielkanoc za dużo
Polacy są przywiązani do tradycji. Aż 84% przygotowuje pisanki lub kraszanki w swoich domach z jajek gotowanych, które nierzadko lądują w koszu. Nie tylko one. Wyrzucamy głównie:
- sałatkę jarzynową (62%),
- pieczywo (39%),
- różnego rodzaju szynki (25%),
- warzywa i owoce (23%),
- baranek z cukru (23%),
- jajka na twardo (21%),
- kiełbasa (21%).
Wciąż większość z nas (65 proc.) przygotowuje samodzielnie jedzenie na święta. Komentując wyniki badania Too Good To Go wskazuje, że wobec tego mamy realny wpływ na ograniczenie marnowanego jedzenia w tym czasie.
Jak zaoszczędzić na świętach i nie marnować żywności?
W analizowanym badaniu padło pytanie o sposoby na ograniczenie marnowania żywności. Tu ankietowani wymieniają między innymi
- odpowiedni sposób przechowywania (57%),
- unikanie nieprzemyślanych zakupów (49%),
- przygotowywanie listy zakupów (44%),
- wybieranie produktów z długim terminem przydatności do spożycia (39%).
- Aby walczyć z marnowaniem jedzenia, należy wiedzieć, jakie są tego przyczyny. Dotychczasowe badania przeprowadzone przez Banki Żywności pokazywały, że w święta wielkanocne – czasie szczególnym dla Polaków – marnujemy nawet 3 razy więcej jedzenia. Właśnie dlatego postanowiliśmy zgłębić temat i zbadać postawy, by jeszcze lepiej zobrazować problem – mówiła Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.
- Zadziwiający jest fakt, że aż 39 proc. Polaków kupuje produkty z długim terminem ważności jako sposób przeciwko marnowaniu jedzenia, ponieważ ta strategia nie rozwiązuje problemu. To drogowskaz dla nas do dalszych działań edukacyjnych” - dodała Kurnatowska.

Badanie przeprowadzono przez Kantar Public dla Too Good To Go w marcu 2022 roku na ogólnopolskiej, reprezentatywnej grupie 1000 Polaków w wieku powyżej 18. roku życia.
