
Nawóz z bananów
Banany również świetnie sprawdzą się jako nawóz. Owoce te są bardzo bogate w substancje odżywcze.
Skórkę od banana pokrój w kostkę, włóż do słoika i zalej gorącą wodą. Słoik zamknij i zostaw na 24 godziny. Powstałym roztworem podlej cebulę.
Jeśli masz przejrzałe banany, nie wyrzucaj ich, ale wykorzystaj. Obierz banany ze skórki i rozgnieć widelcem. Masę zalej wodą, wymieszaj, odstaw na pół godziny i gotowe.
Czytaj dalej ►

Nawóz z bananów II
Kolejny sposób na przygotowanie nawozu z bananów jest nieco bardziej czasochłonny.
Skórki od banana wysusz w piekarniku (albo na słońcu, ale to potrwa dłużej). Suche skórki zmiel w blenderze na proszek. Sproszkowane skórki od bananów to gotowy nawóz - wystarczy rozsypać na podłożu tuż przy roślinach (można lekko wmieszać w głębszą warstwę ziemi).
Czytaj dalej ►

Jak wyhodować szczypiorek w domu?
Wypełnij doniczkę ziemią do połowy, zrób małe dołki - tyle, ile cebul chcesz posadzić. Powkładaj cebule (mogą być gęsto obok siebie) i przysyp ziemią. Około jedna trzecia cebuli powinna wystawać ponad podłoże. Potem wystarczy regularnie podlewać i cieszyć się domowym szczypiorkiem.