EKOLOGIA
    Podziel się przepisem z miodem! I sprawdź, czy na pewno jest...

    Podziel się przepisem z miodem! I sprawdź, czy na pewno jest on ekologiczny

    ES

    Gazeta Pomorska

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

    Podziel się przepisem z miodem! I sprawdź, czy na pewno jest on ekologiczny

    ©Wojciech Alabrudziński / pixabay.com

    Bliscy zachwycają się potrawą z miodem, którą im serwujesz? Jest konkurs. Można załapać się na książki kulinarne i miód z marszałkowskiej pasieki.
    Podziel się przepisem z miodem! I sprawdź, czy na pewno jest on ekologiczny

    ©Wojciech Alabrudziński / pixabay.com

    Kto chce wziąć udział w konkursie, ma czas do 20 września. To wtedy mija termin nadsyłania receptur na potrawy z wykorzystaniem miodu. Mogą to być zarówno dania główne, jak i przystawki lub desery.

    Najciekawsze zgłoszenia zostaną nagrodzone, pojawią się również na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu - organizatora konkursu.

    Przepisy z danymi kontaktowymi i zgodą na przetworzenie danych osobowych można nadsyłać:
    • osobiście lub listownie: na adres Urząd Marszałkowski, Plac Teatralny 2, 87-100 Toruń, pokój 219,
    • mailowo na adres a.nowak@kujawsko-pomorskie.pl

    Szczegóły znajdziesz tutaj

    Przypomnijmy. W 2016 roku, na dachu siedziby marszałka, powstała pasieka - dom pięciu pszczelich rodzin. Od tamtej pory zebrano 225 litrów miodu, który przeszedł specjalistyczne badania czystości. Opiekę nad podniebną pasieką sprawuje Regionalny Związek Pszczelarzy w Toruniu.

    Na pasieki postawili w grodzie Kopernika także Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej czy Centralne Laboratorium Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

    Jak rozpoznać prawdziwy, ekologiczny miód?


    Ule powinny być wykonane z naturalnych materiałów, słomy i drewna. Nie ma mowy o farbach zawierających szkodliwe substancje. Niezwykle ważne jest to, gdzie znajduje się nasza pasieka - ekologiczna lokalizacja to miejsce z dala od ruchliwych dróg, wolne od zanieczyszczeń wody oraz gleby. Kolejna kwestia - w ramach profilaktyki można używać środki ziołowe i naturalne preparaty ochronne na bazie olejków eterycznych i kwasów organicznych. Antybiotyki zakazane. Ekologiczny miód nie powinien zawierać dodatków. Musi być czysty – bez środków wspomagających i syntetyków.

    - Miód jest jednym z najcenniejszych produktów naturalnych a wytwarzające go pszczoły pełnią ważną funkcję w ekosystemie. Dlatego cieszę się, ze coraz więcej hodowli pszczół powstaje także w miastach i że jedną z miejskich pasiek jest ta na dachu Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu. Staramy się promować ideę pszczelarstwa nie tylko na terenach wiejskich, ale również w miastach – przypomina marszałek Piotr Całbecki.

    Źródła: kujawsko-pomorskie.pl, polskaekologia.org

    Miodobranie na dachu urzędu marszałkowskiego w Toruniu:



    Czytaj treści premium w Gazecie Pomorskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej
    NAUCZYCIEL I SZKOŁA NA MEDAL - głosowanie rozpoczęte! Zobacz, kto został nominowany do nagrody

    NAUCZYCIEL I SZKOŁA NA MEDAL - głosowanie rozpoczęte! Zobacz, kto został nominowany do nagrody

    Zobaczcie ogłoszenia z 1899 roku [zobacz zdjęcia]

    Zobaczcie ogłoszenia z 1899 roku [zobacz zdjęcia]