
Zimę pokrzywa spędza pod ziemią w postaci kłączy, ale wiosną ze śpiących pąków wyrastają pierwsze młode liście. Takie będą najlepsze na koktajl. Można też je przyrządzać jak szpinak. Pokrzywa rośnie szybko, ale na każdym etapie posłuży jako baza gnojówki, cennej odżywki dla roślin. Jak wykorzystać pokrzywę dla zdrowia, urody i w ogrodzie? Zobaczcie w naszej galerii.

Młode liście pokrzywy można miksować z różnymi dodatkami: sokiem z cytryny, jabłkiem, awokado, selerem naciowym.

Młode liście pokrzywy można podsmażyć na maśle z cebulą, czosnkiem i gałką muszkatołową albo zrobić z nich zupę na wzór szczawiowej: podsmażoną cebulę z pokrzywą zalewamy bulionem, dodajemy kwaśną śmietanę, podajemy z grzankami i jajkiem.

200 g posiekanych liści pokrzywy, zalanych litrem wrzątku da napar, który złagodzi trądzik i łupież.