Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pokrzywy już rosną. Tak można je wykorzystać dla zdrowia, urody i wysokich plonów

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Zimę pokrzywa spędza pod ziemią w postaci kłączy, ale wiosną ze śpiących pąków wyrastają pierwsze młode liście. Takie będą najlepsze na koktajl. Można też je przyrządzać jak szpinak. Pokrzywa rośnie szybko, ale na każdym etapie posłuży jako baza gnojówki, cennej odżywki dla roślin. Jak wykorzystać pokrzywę dla zdrowia, urody i w ogrodzie? Zobaczcie w naszej galerii.
Zimę pokrzywa spędza pod ziemią w postaci kłączy, ale wiosną ze śpiących pąków wyrastają pierwsze młode liście. Takie będą najlepsze na koktajl. Można też je przyrządzać jak szpinak. Pokrzywa rośnie szybko, ale na każdym etapie posłuży jako baza gnojówki, cennej odżywki dla roślin. Jak wykorzystać pokrzywę dla zdrowia, urody i w ogrodzie? Zobaczcie w naszej galerii. Pixabay
W nasłonecznionych miejscach pokazują się już świeże liście pokrzywy, a takie są najlepsze na koktajl. Z pokrzywy można też zrobić napary i potrawy, a nawet doskonały nawóz. Pokrzywa to dobro znane od lat, stosował ją m. in. Mikołaj Kopernik. Do czego wykorzystać pokrzywę i jak ją przyrządzić? Sprawdźcie w naszej galerii.

- To nie jest zwyczajny chwast, a lecznicza, smaczna i pożyteczna leśna roślina, od wieków używana w polskiej kuchni – mówi o pokrzywie leśniczy Jarek, który prowadzi bloga na stronie Lasów Państwowych.

Wylicza on, że pokrzywa poprawia trawienie, pracę żołądka, trzustki i wątroby. Znosi stany zapalne w przewodzie pokarmowym, obniża poziom cukru we krwi, jest cennym źródłem związków żelaza i wzmacnia odporność. Pokrzywa zwiększa też wydalanie moczu, jest stosowana w leczeniu prostaty.

- W leczeniu zaburzeń nefrologicznych (m. in. kolki nerkowej i krwiomoczu) stosował ją Mikołaj Kopernik – podają Julia Popowska-Drojecka, Marek Muszytowski i Bolesław Rutkowski na łamach „Journal of Nephrology”.

Zimę pokrzywa spędza pod ziemią w postaci kłączy, ale wiosną ze śpiących pąków wyrastają pierwsze młode liście. Takie będą najlepsze na koktajl. Można też je przyrządzać jak szpinak. Pokrzywa rośnie szybko, ale na każdym etapie posłuży jako baza gnojówki, cennej odżywki dla roślin. Jak wykorzystać pokrzywę dla zdrowia, urody i w ogrodzie? Zobaczcie w naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska