- To nie jest zwyczajny chwast, a lecznicza, smaczna i pożyteczna leśna roślina, od wieków używana w polskiej kuchni – mówi o pokrzywie leśniczy Jarek, który prowadzi bloga na stronie Lasów Państwowych.
Wylicza on, że pokrzywa poprawia trawienie, pracę żołądka, trzustki i wątroby. Znosi stany zapalne w przewodzie pokarmowym, obniża poziom cukru we krwi, jest cennym źródłem związków żelaza i wzmacnia odporność. Pokrzywa zwiększa też wydalanie moczu, jest stosowana w leczeniu prostaty.
- W leczeniu zaburzeń nefrologicznych (m. in. kolki nerkowej i krwiomoczu) stosował ją Mikołaj Kopernik – podają Julia Popowska-Drojecka, Marek Muszytowski i Bolesław Rutkowski na łamach „Journal of Nephrology”.
Zimę pokrzywa spędza pod ziemią w postaci kłączy, ale wiosną ze śpiących pąków wyrastają pierwsze młode liście. Takie będą najlepsze na koktajl. Można też je przyrządzać jak szpinak. Pokrzywa rośnie szybko, ale na każdym etapie posłuży jako baza gnojówki, cennej odżywki dla roślin. Jak wykorzystać pokrzywę dla zdrowia, urody i w ogrodzie? Zobaczcie w naszej galerii.
