- To nie jest zwyczajny chwast, a lecznicza, smaczna i pożyteczna leśna roślina, od wieków używana w polskiej kuchni – mówi o pokrzywie leśniczy Jarek, który prowadzi bloga na stronie Lasów Państwowych.
Wylicza on, że pokrzywa poprawia trawienie, pracę żołądka, trzustki i wątroby. Znosi stany zapalne w przewodzie pokarmowym, obniża poziom cukru we krwi, jest cennym źródłem związków żelaza i wzmacnia odporność. Pokrzywa zwiększa też wydalanie moczu, jest stosowana w leczeniu prostaty.
- W leczeniu zaburzeń nefrologicznych (m. in. kolki nerkowej i krwiomoczu) stosował ją Mikołaj Kopernik – podają Julia Popowska-Drojecka, Marek Muszytowski i Bolesław Rutkowski na łamach „Journal of Nephrology”.
Zimę pokrzywa spędza pod ziemią w postaci kłączy, ale wiosną ze śpiących pąków wyrastają pierwsze młode liście. Takie będą najlepsze na koktajl. Można też je przyrządzać jak szpinak. Pokrzywa rośnie szybko, ale na każdym etapie posłuży jako baza gnojówki, cennej odżywki dla roślin. Jak wykorzystać pokrzywę dla zdrowia, urody i w ogrodzie? Zobaczcie w naszej galerii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
Chińskie "superkrowy" zmienią oblicze rolnictwa?