Wystarczy spojrzeć na stare zdjęcia czy pocztówki, by zobaczyć, jak Polacy biesiadowali w okresie międzywojennym. Wszelkiego rodzaju restauracje, również te pod gołym niebem, były pełne gości, a niedzielne wyjście do lokalu było wręcz w modzie.
Po II wojnie światowej przestaliśmy jednak odwiedzać restauracje. Chyba tylko z wyjątkiem barów mlecznych? Bo większości z lokali jedzenie było po prostu niesmaczne, a w dobie braku wielu produktów, restauratorzy oszczędzali na jakości dań.
Okazuje się jednak, że Polacy coraz chętniej jadają posiłki poza domem. Modę na odwiedzanie lokali gastronomicznych widać w statystykach. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w Polsce funkcjonuje nieco ponad 65 tysięcy stałych i sezonowych placówek gastronomicznych.
Przeczytaj także: Najlepsze restauracje w Bydgoszczy. Tutaj warto zjeść! [zdjęcia]
Na podawane w nich jedzenie polscy konsumenci w 2014 roku przeznaczyli 27,3 mld zł. To oznacza, że w ciągu zaledwie dekady rynek usług gastronomicznych urósł o 54 procent. W 2005 roku było to powiem 17,6 mld złotych.
W sektorze HoReCa (łączne określenie sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego), który tworzą zarówno małe rodzinne firmy, jak i duże sieci przedsiębiorstw, zatrudnienie znajduje 247 tysięcy osób.
Kto najchętniej jada poza domem? Z raportu „Polska na talerzu 2016” wynika, że są to młodzi ludzie w wieku od 18 do 24 lat, wykształceni i mieszkający w dużych miastach.

Prawie połowa z nas odwiedza lokale gastronomiczne zarówno w tygodniu, jak i weekendy. Tylko w weekend chodzi do restauracji 40 procent Polaków, a tylko w dni robocze - 13 procent.
A dlaczego stołujemy się coraz częściej w restauracjach? Chcemy zaoszczędzić czas, poznać nowe smaki, spotkać się ze znajomymi.
Niestety, większość z nas jeśli wybiera lokal, w którym chce coś zjeść, jest to pizzeria (70 procent) czy fast food (61 procent). Jeśli chodzi o kuchnię, jesteśmy patriotami, bo najbardziej smakuje nam kuchnia polska. Druga jest włoska. Wciąż mało popularne są: kuchnia bio czy wegańska. Wybiera je zaledwie kilka procent badanych.
Co decyduje, że dany lokal odwiedzimy po raz kolejny? Okazuje się, że decydująca jest jakość dań (62 procent). Dla Polaków ważne są też ceny oraz jakość obsługi. Na jedzenie w lokalach wydajemy od 10 do 30 złotych.
Przy wyborze danej restauracji kierujemy się przede wszystkim opinią rodziny lub znajomych. Ważne są też dla nas rankingi zamieszczane w internecie.
źródło: TVN Meteo Active/x-news
