Celem konkursu, który jest organizowany od siedmiu lat, jest wyłonienie najlepszej potrawy regionalnej w Polsce. Rywalizację rozpoczęły bitwy organizowane w każdym powiecie.
Ostatnia - dla powiatu nakielskiego - odbyła się 18 września w Minikowie. Potem ogłoszono, które koła gospodyń wiejskich w województwa kujawsko-pomorskiego przystąpią do półfinału. Odbędzie się on 15 października w godz. 13 - 18 w sali sportowej przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. Specjalnym gościem będzie Anna Gembicka, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Z województwa kujawsko-pomorskiego do II etapu „Bitwy regionów” przeszły
- KGW Nowy Ciechocinek – pierogi z siekaną gęsiną
- KGW w Brzeźnie – pierogi z farszem z pieczonej kaczki z dodatkami
- KGW „Jarzębinki ” – kaczka w sosie porzeczkowym
- KGW w Kłuśnie – pyzy z mięsem
- KGW w Skrzynkach – barszcz wyjątkowy
- KGW „Nowoczesne Gospochy” w Cierpicach – mała czarna z szarakami
- KGW w Sokołowie – ozory w sosie w towarzystwie warzyw
- KGW „Żurawinki” w Brzeźnie – gulasz z dziczyzny z kluskami ziemniaczanymi
- KGW Borzyszkowo - kaczka konfitowana z kapustą szmurowaną
- KGW „Szembruczek” - zrazy wołowe z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi podane z kaszą gryczaną, sosem grzybowym i sałatką z pieczonych buraczków
- KGW w Morzewcu – zawijas z mięsa tradycja Kujaw
- KGW w Krzekatowie - szynka parzona z kością
- KGW w Malankowie „Malinówki” – kaczuszka z malinowego garnuszka
- KGW Wieszkowianki - gęś faszerowana kaszą i grzybami
- KGW Komaszyce – pirzok kujawski
- KGW „Kotowianki” w Kotowach – golonka w kapuście
W ubiegłym roku najwyżej w naszym regionie zaszło KGW Różanka z Kaniewa w powiecie włocławskim. Panie zajęły III miejsce w Polsce za udo gęsie sadowników podawane z prażuchą po kaniewsku.
Organizatorami „Bitwy Regionów” są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
- Smaki dzieciństwa kroczą przed nami całe życie przywołując wspomnienia z rodzinnego domu i stron, z których pochodzimy. Dzięki „Bitwie regionów” mamy doskonałą okazję do poznania smaków z wszystkich zakątków naszego kraju – mówi wicepremier Henryk Kowalczyk, szef resortu rolnictwa.
Patronem medialnym konkursu jest „Gazeta Pomorska”.
