W ostatnich latach pogłowie gęsi w Polsce utrzymuje się na poziomie przekraczającym 1 milion sztuk. Za stabilna wielkością hodowli na tym poziomie mamy do czynienia od 2018 roku. Dzięki temu, jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polska zaliczana jest do największych producentów gęsi w Unii Europejskiej.
Hodowla gęsi w Polsce jest zróżnicowana regionalnie
Gęsi hodowane w Polsce przeznaczane są przede wszystkim na cele konsumpcyjne, jednak nie tylko. Istotne znaczenie gospodarcze ma też gęsi puch i pierze, które mają zastosowanie, jako wypełniacz o znakomitych właściwościach termicznych.
Ponad połowę gęsi w Polsce hoduje się w 4 województwach (54% pogłowia). W 2020 r. w ujęciu regionalnym produkcja gęsi skoncentrowana była przede wszystkim w województwach:
- łódzkim (140,7 tys. szt.),
- mazowieckim (138,9 tys. szt.)
- podlaskim (133,5 tys. szt.)
- wielkopolskim (129,6 tys. szt.).
Najmniej hodowlą gęsi są zainteresowani mieszkańcy województw opolskiego (2,3 tys. sztuk) i dolnośląskiego (5,2 tys. sztuk).
Mięso gęsi jest bogate w białko
"Zainteresowanie produkcją gęsiny w Polsce wynika z utrzymującego się popytu eksportowego oraz z coraz większej popularności tego mięsa wśród polskich konsumentów, doceniających jego walory smakowe, zdrowotne i dietetyczne", odnotowuje KOWR.
Potrawy z gęsi można znaleźć na „Liście produktów tradycyjnych” prowadzanej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Według danych z 17 września 2021 r. na liście znajdowało się osiemnaście produktów i potraw mięsnych m.in. gęś owsiana z Bogusławic, gęś pomorska pieczona czy smalec z gęsi pomorskiej i wątróbki gęsie po siewiersku.
To też może Cię zainteresować
Gęsina, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, charakteryzuje się korzystnymi proporcjami kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Mięso gęsi zawiera dużo białka, w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie może syntezować samodzielnie.
Mięso to jest źródłem witamin - z grupy B, witaminy A i E oraz wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Eksport, czyli dokąd trafiają polskie gęsi
Mięso z polskich gęsi smakuje również zagranicznym konsumentom. W latach 2012-2020 wolumen sprzedaży zagranicznej mięsa z gęsi przez krajowych przedsiębiorców kształtował się od 16 do 21 tys. ton (w wadze produktu).
W okresie od stycznia do sierpnia 2021 r. krajowi przedsiębiorcy (podobnie jak przed rokiem) sprzedali za granicę 3,2 tys. ton mięsa z gęsi. Biorąc pod uwagę sezonowość eksportu, decydujący wpływ na wyniki sprzedaży zagranicznej gęsiny w 2021 r. będzie miała sytuacja w IV kwartale bieżącego roku.
Najwięcej gęsiny Polska eksportuje do krajów Unii Europejskiej. Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą tego mięsa są Niemcy. W 2020 r. na rynek niemiecki sprzedano 12,8 tys. ton polskiej gęsiny o wartości 39 mln EUR, co stanowiło ponad 77% przychodów eksportu tego asortymentu.
Znacznie mniejszymi odbiorcami polskiej gęsiny były:
- Hongkong (1,3 tys. ton, 3,3 mln EUR),
- Francja (1,6 tys. ton, 2,6 mln EUR),
- Czechy (blisko 1 tys. ton, 2,7 mln EUR).
Import mięsa z gęsi do Polski jest niewielki. W latach 2012–2020 kształtował się od 22 ton do 513 ton (tylko w 2016, wcześniej i później nie dobijał do 300).
Źródło: KOWR
