Jak wypadają brojlery znad Wisły na tle europejskiego drobiu? Nasze ptaki oddawane do ubojni mają średnio 2,44 kg. Wyprzedzają je jedynie te z Hiszpanii (2,66 kg), Cypru (2,64 kg) oraz z Włoszech (2,60 kg). Jeśli chodzi o najlżejsze kurczęta, pochodzą one z Austrii (1,83 kg), Portugalii (1,85 kg), Czecha (1,90 kg) oraz Szwecji (1,91 kg).
Średni okres chowu polskiego brojlera wynosi 42 dni. Należy do najdłuższych w Unii Europejskiej.
35 dni to przeciętny okres chowu kurcząt w Danii i Czechach. Rekordy padają jednak z niektórych częściach Niemiec. "Tamtejsi producenci oddają brojlery do uboju już po 30 dniach. Średnia waga niemieckiego brojlera jest niższa do polskiej i wynosi 2,11 kg", czytamy w opracowaniu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas
Źródło: KE na pods. KIPDiP