Od sierpnia 2014 do Rosji nie możemy dostarczać jabłek, ale embargo dotyczy tylko świeżych owoców, co sprawiło, że znacznie wzrósł eksport wersji przetworzonej, jak podaje "Puls Biznesu".
Przeczytaj też: Płatności obszarowe - jak wypełnić wniosek przez internet? Pomoże doradca
W 2013 roku do Rosji sprzedaliśmy 0,13 tys. ton koncentratu, a już w 2014 było to aż 11,91 tys. ton (od sierpnia do grudnia). Ogromny skok w eksporcie dotyczy tu także USA, w 2013 wyeksportowaliśmy 0,0006 tys ton, w 2014 - 8,46 tys. ton. Gazeta wymienia także eksport do Holandii, który wzrósł o 90%, do Austrii o ponad 200%, a do Irlandii o niemal 500%. Powodem takiego skoku jest niska cena produktu, na co wpłynęło rosyjskie embargo i nadpodaż jabłek.
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Krajowa Unia Producentów Soków podaje, że "według szacunków prognozowany wzrost spożycia cydrów w najbliższych pięciu latach do 90 mln l pozwoli wykorzystać dodatkowo 100 tys. ton jabłek. Do produkcji zagęszczonych soków jabłkowych wykorzystuje się 1,6-2,0 mln ton jabłek, z czego ok. 260 tys. ton zużywa się do produkcji krajowych soków, nektarów i napojów".
Wzrost eksportu koncentratu jabłkowego | Create infographics
Źródła: Puls Biznesu, krups.pl
Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców