
Pomarańcza czy mandarynka? Zimą to jedne z najpopularniejszych owoców w polskich sklepach i rynkowych straganach. Jedni lubią większe pomarańcze, drudzy są przekonani o wyższości mandarynek. Każdy z tych owoców ma nieco inne właściwości dla naszego organizmu. Sprawdzamy kto powinien jeść pomarańcze, kto mandarynki, a kto musi skreślić cytrusy ze swojej diety - szczegóły w naszej galerii zdjęć!
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

LD160112LK_3.JPG
Skąd do nas trafiają te owoce? Pomarańcze najczęściej z Brazylii, która jest światowym potentatem w tej branży, ale także z Argentyny, a wiosną i latem z kilku krajów europejskich, głównie z Hiszpanii. Na rynku mandarynek dominują Chiny, które są największym producentem tego owocu na świecie. W Europie z kolei dominują mandarynki hiszpańskie i greckie.

Sprawdźmy zatem, który z tych owoców ma więcej wartości dla naszego organizmu. Pomarańcze zawierają więcej żelaza i wapnia, a zdecydowanie pokonują mandarynki w kategorii witaminy C, której zawierają ponad dwa razy więcej. Przypomnijmy, że witamina C poprawia odporność naszego organizmu przeciwko wirusom, ale także pozytywnie wpływa na układ krwionośny i ciśnienie krwi.

LD160112LK_4.JPG
12.01.2016 lodz
cytrusy na lodzkich targowiskach.
fot. lukasz kasprzak/express ilustrowany/polska press