Pomarańcza czy mandarynka? Zimą to jedne z najpopularniejszych owoców w polskich sklepach i rynkowych straganach. Jedni lubią większe pomarańcze, drudzy są przekonani o wyższości mandarynek. Każdy z tych owoców ma nieco inne właściwości dla naszego organizmu. Sprawdzamy kto powinien jeść pomarańcze, kto mandarynki, a kto musi skreślić cytrusy ze swojej diety - szczegóły w naszej galerii zdjęć!
Pomarańcze czy mandarynki: sprawdzamy które owoce są zdrowsze
Skąd do nas trafiają te owoce? Pomarańcze najczęściej z Brazylii, która jest światowym potentatem w tej branży, ale także z Argentyny, a wiosną i latem z kilku krajów europejskich, głównie z Hiszpanii. Na rynku mandarynek dominują Chiny, które są największym producentem tego owocu na świecie. W Europie z kolei dominują mandarynki hiszpańskie i greckie.
Pomarańcze czy mandarynki? Dlaczego warto jeść owoce cytrusowe
- są bogate w witaminy
- zawierają dużo magnezu, fosforu i żelaza
- poprawiają odporność na choroby i ogólną kondycję naszego organizmu
Kto nie powinien jeść pomarańczy i mandarynek? Dla tych osób te owoce mogą szkodliwe
Sprawdźmy zatem, który z tych owoców ma więcej wartości dla naszego organizmu. Pomarańcze i mandarynki to owoce blisko spokrewnione, ale znacznie różnią się składnikami i zawartością poszczególnych witamin. To zdrowe owoce, ale nie dla wszystkich odpowiednie. Oto grupy osób, które powinny się wystrzegać cytrusów. Szczegóły w naszej galerii zdjęć.
