Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomidory górą. W każdej postaci

Anna Kaczanowska, dietetyk
to prawdziwy koktajl witamin i minerałów
to prawdziwy koktajl witamin i minerałów sxc.hu
Sezon na pomidory w pełni. Do wyboru mamy mnóstwo odmian - od maleńkich, koktajlowych, po pomidorowe olbrzymy - malinowe, okrągłe, podłużne, czy w kształcie serca.

Najbardziej popularne są klasyczne pomidory czerwone, jednak coraz częściej wykorzystujemy w kuchni też żółte lub zielone. Każda odmiana ma swój charakterystyczny smak - jedne idealnie nadają się na przetwory, inne do sałatek, lecz każdy pomidor jest dla nas bezcenną porcją zdrowia.

Najlepsze pomidory są w Jeziorach Wielkich

Kiedy w ciągu dnia zjemy jednego, dużego pomidora, np. jako dodatek do sałatki czy kanapki, dostarczymy naturalną drogą dużą dawkę witaminy C (około 60 proc. dziennego zapotrzebowania), zapewnimy sobie nawet 25 proc. niezbędnej porcji witaminy E oraz beta-karotenu. Wszystkie te witaminy są silną bronią w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, które mogą wywołać w organizmie liczne procesy chorobowe.

Szklanka soku pomidorowego jest dobra dla cukrzyka - wpłynie na poprawę metabolizmu cukru, pomoże także w uregulowaniu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.

Pomidor to prawdziwy koktajl witamin i minerałów. Jedząc pomidory lub przetwory pomidorowe uzupełniamy dietę w witaminę K, B, sole mineralne takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo, a także niezwykle rzadko występujące w produktach żywnościowych mikroelementy- miedź, kobalt czy mangan. Szczególnie ważny z całego towarzystwa minerałów jest potas, który obniża ciśnienie krwi i kompleksowo dba o nasze serce.

Pomidor uchroni nas także przed nowotworem, a to za sprawą ogromnej zawartości likopenu. Likopen to naturalny barwnik, dzięki któremu pomidor jest tak żywo czerwony, ale także jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Badania udowodniły, że dieta bogata w likopen znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, rozwoju miażdżycy czy choroby nowotworowej!

Co ciekawe - więcej witamin i minerałów znajdziemy w świeżych, nieprzetworzonych pomidorach, natomiast zdecydowanie więcej likopenu dostarczymy organizmowi jedząc przetwory pomidorowe typu: keczup, sok, przecier czy zupy pomidorowe.

Pomidory powinni polubić szczególnie panowie. Jeden pomidor zjadany codziennie może uchronić przed nowotworem prostaty.

Dania z pomidorem w roli głównej są także zbawienne dla osób odchudzających się - dostarczą znikomej ilości kalorii, a zawarty w pomidorze błonnik zapewni uczucie sytości na długi czas.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska