Najbardziej popularne są klasyczne pomidory czerwone, jednak coraz częściej wykorzystujemy w kuchni też żółte lub zielone. Każda odmiana ma swój charakterystyczny smak - jedne idealnie nadają się na przetwory, inne do sałatek, lecz każdy pomidor jest dla nas bezcenną porcją zdrowia.
Najlepsze pomidory są w Jeziorach Wielkich
Kiedy w ciągu dnia zjemy jednego, dużego pomidora, np. jako dodatek do sałatki czy kanapki, dostarczymy naturalną drogą dużą dawkę witaminy C (około 60 proc. dziennego zapotrzebowania), zapewnimy sobie nawet 25 proc. niezbędnej porcji witaminy E oraz beta-karotenu. Wszystkie te witaminy są silną bronią w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, które mogą wywołać w organizmie liczne procesy chorobowe.
Szklanka soku pomidorowego jest dobra dla cukrzyka - wpłynie na poprawę metabolizmu cukru, pomoże także w uregulowaniu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.
Pomidor to prawdziwy koktajl witamin i minerałów. Jedząc pomidory lub przetwory pomidorowe uzupełniamy dietę w witaminę K, B, sole mineralne takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo, a także niezwykle rzadko występujące w produktach żywnościowych mikroelementy- miedź, kobalt czy mangan. Szczególnie ważny z całego towarzystwa minerałów jest potas, który obniża ciśnienie krwi i kompleksowo dba o nasze serce.
Pomidor uchroni nas także przed nowotworem, a to za sprawą ogromnej zawartości likopenu. Likopen to naturalny barwnik, dzięki któremu pomidor jest tak żywo czerwony, ale także jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Badania udowodniły, że dieta bogata w likopen znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, rozwoju miażdżycy czy choroby nowotworowej!
Co ciekawe - więcej witamin i minerałów znajdziemy w świeżych, nieprzetworzonych pomidorach, natomiast zdecydowanie więcej likopenu dostarczymy organizmowi jedząc przetwory pomidorowe typu: keczup, sok, przecier czy zupy pomidorowe.
Pomidory powinni polubić szczególnie panowie. Jeden pomidor zjadany codziennie może uchronić przed nowotworem prostaty.
Dania z pomidorem w roli głównej są także zbawienne dla osób odchudzających się - dostarczą znikomej ilości kalorii, a zawarty w pomidorze błonnik zapewni uczucie sytości na długi czas.
Czytaj e-wydanie »