https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Popyt na dynie rośnie, także w Kujawsko-Pomorskiem. Tyle jest upraw w regionie

Agnieszka Romanowicz
Oprócz rozwijających się upraw dyni na pestki, wzrasta popyt na miąższ. Wykorzystuje się go do produkcji wielu przetworów, marynat, dżemów, sosów i ciast.
Oprócz rozwijających się upraw dyni na pestki, wzrasta popyt na miąższ. Wykorzystuje się go do produkcji wielu przetworów, marynat, dżemów, sosów i ciast. Pixabay
Sprzedaż dyni wzrasta nie tylko na ozdoby halloweenowe, ale też do jedzenia, bo dynia jest bardzo zdrowa. Nie znamy wielu przepisów na dynię, a można z niej zrobić ciasta i frytki. Dynia ma szerokie zastosowanie, np. w przetwórstwie i odrobaczaniu kur.

Z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wynika, że w 2022 roku w województwie kujawsko-pomorskim uprawia się 435,67 hektarów dyni pastewnej, 3,48 ha dyni oleistej i 208,95 ha dyni warzywnej.

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach podaje, że oprócz rozwijających się upraw dyni na pestki, wzrasta popyt na miąższ. - Charakteryzuje się on wysoką wartością odżywczą i jest znakomitym komponentem dodawanym do różnych produktów dla dorosłych i dzieci. Miąższ dyni wykorzystuje się do produkcji wielu przetworów, marynat, dżemów, sosów i ciast – wyliczają Justyna Szwejda-Grzybowska, Anna Wrzodak i Stanisław Kaniszewski z IO.

Idealne do ciast i frytek

- Rośnie też indywidualna sprzedaż dyni na przetwory, bo ludzie są świadomi i chcą się zdrowo odżywiać – mówi Sławomir Dobrosielski z Dyniowej Farmy w Łabiszynie, gdzie uprawia się prawie sto odmian dyni. - Najlepiej sprzedają się hokkaido, kong price i nelson – to odmiana szara, idealna do pieczenia frytek i ciast.

Eksperci nazywają dynię bombą witaminową, bo zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E, PP, beta-karoten, a także potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, selen, miedź, mangan i cynk. Poza miąższem Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje na znaczenie pestek dyni w diecie człowieka. Tłoczony z nich olej spowalnia starzenie się skóry oraz oczyszcza organizm z pasożytów i toksyn.

Naturalny środek odrobaczający

Przed 31 października dynia sprzedaje się głównie jako ozdoba na halloween. - Większość naszych klientów kupuje dynie do zdobienia domów – mówi Daria Wilczyńska z Liciszew koło Czarnkowa. - Posadziliśmy je dla kur, jako naturalny środek odrobaczający. Kury chętnie zjadają miąższ, a skorupę i pestki zostawiają. Ale w tym roku dynie tak obrodziły, że kury tego nie przejedzą, dlatego wystawiliśmy je na sprzedaż.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska