Nie jest tajemnicą, że posiłki w więzieniach opłacane są z rąk podatników. Za wyżywienie skazanych w zakładach karnych i aresztach śledczych odpowiadają funkcjonariusze działu kwatermistrzowskiego. Więźniowe jednak biorą czynny udział w ich przygotowywaniu - od początku aż do końca.
Obierają warzywa, kroją, gotują, smażą i dzielą porcje - nad całym procesem czuwa szef kuchni oraz funkcjonariusze służby więziennej. Jeżeli więzień ma ukończoną szkołę gastronomiczną lub wyuczony w tym kierunku zawód, swoje zadania może realizować odpłatnie.
Ile posiłków w więzieniu?
Kuchnie w więzieniach są nowoczesne i przystosowane do sprawnego przygotowania trzech posiłków dziennie. Znajdują się w nich patelnie, kotły warzelne czy piece konwekcyjno–parowe.
Ile wynosi racja żywnościowa w więzieniu?
Osadzeni do 18-ego roku życia mogą liczyć na posiłek, który zawiera nie mniej niż niż 2800 kcal. Pozostali więźniowie otrzymują 2600 kcal. W przydzielanych racjach znaczenie ma wiek, zdrowie, rodzaj wykonywanej pracy oraz w miarę możliwości wymogi kulturowe i religijne osadzonych.
Jak czytamy na stronie służby więziennej, w jednostkach dostępne są następujące rodzaje posiłków:
- posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku powyżej 18-go roku życia – zwane dalej „posiłkami podstawowymi – P”;
- posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku do ukończenia 18-go roku życia – zwane dalej „posiłkami dla małoletnich – M”;
- posiłki lecznicze: lekkostrawne, cukrzycowe, indywidualne;
- posiłki przygotowane z uwzględnieniem wymogów religijnych i kulturowych;
- posiłki przygotowane dla osadzonych wykonujących pracę w warunkach szczególnie uciążliwych.
Takie posiłki dostają więźniowie w Polsce. Tak wyglądają obiady w więzieniach
W naszej galerii przedstawiamy zdjęcia więziennych posiłków. Oto co dostają na śniadanie, obiad czy kolacje polscy więźniowie:
