https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Posmakuj świątecznej, zakonnej kuchni

Karina Bonowicz
zachęca do spróbowania specjałów zakonnych.
zachęca do spróbowania specjałów zakonnych. Lech Kamiński
Benedyktyni tynieccy zdradzili swój sekret kulinarny.

Śledź o. Zygmunta z kapustą, pstrąg po opacku, nieziemskie pierniki, a na świąteczne obżarstwo - benedyktynka anyżowa - takie wigilijne menu proponuje Wojciech Piotrowski z toruńskiego sklepu z produktami benedyktyńskimi.

Więcej przepisów na www.pomorska.pl/kuchnia

Każdy, kto chce przygotować smaczną i zdrową, a przede wszystkim tradycyjną kolację wigilijną powinien skorzystać z przepisów benedyktynów tynieckich. Jaki jest ich sekret?
- To jest właśnie tajemnica benedyktynów - śmieje się pan Wojciech. - Receptury są tajemnicą Tyńca i nawet my ich nie znamy do końca. Pewne jest to, że żaden z produktów nie zawiera konserwantów ani polepszaczy.

Co pan Wojciech poleca na Wigilię?

- Mamy śledzie korzenne i śledzie na post piątkowy, a także paszteciki z kapustą i grzybami.

Mnisi nie zapomnieli również o łasuchach. W ofercie benedyktyńskich specjałów znalazły się także tradycyjne słodkości.

- Oczywiście, makowiec, keks, murzynek, a także pierniczki nieziemskie - wylicza pan Wojciech. - Pamiętajmy, że wszystkie słodycze są ręcznie robione według tradycyjnych receptur benedyktynów tynieckich.

W klasztornej kuchni nie zabraknie także specyfików na poświąteczny rozstrój żołądka.

- Na świąteczne obżarstwo polecam benedyktynkę anyżową z 17 ziół, która nie tylko doskonale robi na trawienie, ale także świetnie wzmacnia odporność - zapewnia pan Wojciech.

Czytaj e-wydanie »

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Zuza
Uwielbiam ten sklep!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska