Warto aby, nasze pełne energii noworoczne zamiary, odnosiły się nie tylko do rozmaitych sfer życia, ale również stawiały na autentyczność codziennych wyborów. Realizacja noworocznych postanowień jest bardzo ważna, ale w klimacie styczniowych emocji być może warto postarać się, abyśmy codziennie decydowali się tylko na sprawdzone, rzetelnie wykonane sposoby, miejsca, sytuacje i produkty? Tak, aby nasz Nowy Rok rozpocząć bez podróbek.
Czytaj i zobacz: Chińskie zabawki zabijają dzieci, które je produkują [zdjęcia z fabryki]
Nie warto kupować podrobionych perfum czy torebek. Nie warto inwestować pieniędzy w marnej jakości ubrania czy sprzęt gospodarstwa domowego. Nie warto być wiernym założonej diecie, która miałyby się składać z produktów miernej jakości.
W 2012 roku bez podróbek przede wszystkim w jedzeniu, piciu i ciuchach. Chodzenie w Adiabasach czy Robokach**to nie tylko korzystanie z nielegalnie powstałych produktów, ale również korzystanie z rzeczy które są nieznanego pochodzenia. Często produkowane z wykorzystaniem dzieci i taniej siły roboczej z ubogich krajów trzeciego świata. To samo tyczy się konsumpcji. Zaczynając od picia podrobionej coli a kończąc na alkoholu niewiadomego pochodzenia**.
Czytaj też: Polskie sklepy pełne trucizny z Chin?
Jak to pierwsze może nam tylko zepsuć smak to drugie może mieć niestety powazniejsze konsekwencje zdrowotne. To samo tyczy się jedzenia. Oryginalne a za razem "prawdziwe" jedzenie nie oznacza drogiego. Bo jak się okazuje w Polsce nawet pasztet może mieć znamiona podróbki. Dlaczego pasztet? Chociażby dlatego, że 80 proc. konsumentów wybiera pasztet drobiowy.
Czytaj też: Chińskie fabryki. Pracownicy umierają, obok trwa produkcja Barbie. Zaprostestuj! Wyślij list do Mattela!
A, niestety, na naszych półkach drobiowy nie do końca oznacza w 100 proc. drobiowy. Jedynym prawdziwym i w pełni drobiowym jest pasztet Leppszy. Pozostałe często posiadają np.: tłuszcz wieprzowe, które jak wiadomo z drobiem mają mało wspólnego. Wędliny, parówki i pasztety są już tradycyjnie wymieniane jako produkty będące mieszanką rozmaitych mięs, tłuszczy i konserwantów. Dlatego na te produkty zwracajmy największą uwagę przy ich wyborze. Jedzmy, pijmy i ubierajmy się w 2012 roku w rzeczy "prawdziwe"!
