- Dotychczas z jednej strony byli rolnicy, którzy chcieliby uzyskiwać za swoje produkty godziwą cenę. Z drugiej natomiast odbiorcy, którzy niejednokrotnie wykorzystywali swoje chwilowe przewagi rynkowe, dyktując niekorzystne dla rolników ceny - wskazuje minister Jan Krzysztof Ardanowski. - Giełda będzie takim miejscem, gdzie zbiegać się będą oferty z całego rynku. Zarówno tych, którzy mają produkt, jak i oferty tych, którzy tego produktu poszukują, bo chcą na nim zarobić. Tam następuje obiektywne ustalenie wartości towaru na rynku.
Platforma Żywnościowa SELLFOOD dotyczyć ma większego obrotu.
Zostanie dedykowana głównie producentom zbóż, rzepaku i innych trwałych produktów, które można przechowywać przez dłuższy czas. - Będą to produkty, które mogą być przechowywane, które są w obrocie na głównych giełdach światowych, w Chicago czy w Paryżu. Te produkty będą również przedmiotem obrotu giełdy polskiej – wskazał szef resortu rolnictwa.
Tutaj również:**Centralne Targi Rolnicze 2019 w Nadarzynie z outletem maszyn i koncertem MIG [termin, program]**
Wczoraj (29.01) podpisana została umowa między Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa a konsorcjum w składzie: Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., Towarowa Giełda Energii S.A. oraz Izba Rozliczeniowa Giełd Towarowych S.A. Dotyczy ona m.in. opracowania zasad, procedur, wzorów dokumentów związanych z pilotażowym wdrażaniem projektu oraz pilotażem „Platformy Żywnościowej".
Ministerstwo zapewnia, że przy tworzeniu Platformy Żywnościowej zostaną wykorzystane najnowsze wzorce technologiczne. Według zapowiedzi, ma ona szansę stać się prekursorskim przedsięwzięciem na rynku krajów Europy Środkowo-Wschodniej.
- Projekt wpisuje się bardzo szeroko w wykorzystanie cyfryzacji, w celu skojarzenia rolników-producentów z rynkiem - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski. - Krok po kroku dążymy do tego, aby polskie rolnictwo mogło w pełni wykorzystywać swój potężny potencjał, swoje możliwości produkcyjne. Jednocześnie dbamy o to, aby rolnicy byli pełnoprawnym ogniwem łańcucha „od pola do stołu”, aby polska żywność była sprzedawana na rynku krajowym i międzynarodowym
Realizacja projektu wystartowała w czerwcu 2018 roku. Termin zakończenia został ustalony na 31 sierpnia 2020.
Źródło: MRiRW
