Poznaj zasady diety ubogoresztkowej

    Poznaj zasady diety ubogoresztkowej

    .

    Gazeta Pomorska

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

    Poznaj zasady diety ubogoresztkowej
    Dieta ubogoresztkowa, zwana też inaczej dietą niskobłonnikową lub bezresztkową jest dietą leczniczą, nie jest natomiast dietą odchudzającą. Stosuje się ją u osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego, przede wszystkim podczas stanów zapalnych jelit, w chorobie Leśniowskiego-Crohna.
    Poznaj zasady diety ubogoresztkowej
    Dieta ubogoresztkowa, zwana też inaczej dietą niskobłonnikową lub bezresztkową jest dietą leczniczą, nie jest natomiast dietą odchudzającą. Stosuje się ją u osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego, przede wszystkim podczas stanów zapalnych jelit, w chorobie Leśniowskiego-Crohna.

    Dieta ta ma na celu oszczędzanie jelita poprzez eliminację z codziennego menu produktów spożywczych bogatych w błonnik.
    Błonnik bowiem przy całej swojej dodatniej i zdrowotnej funkcjonalności działa drażniąco na błonę śluzową jelit. I w związku z takim ubocznym i negatywnym oddziaływaniem błonnika, dieta ubogoresztkowa musi zawierać minimalną ilość polisacharydów roślinnych, czyli błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn i gum, których nie trawi układ pokarmowy człowieka.

    Dieta ubogoresztokowa, uboga w błonnik
    O dobrodziejstwach spożywania błonnika wiedzą już wszyscy. Od lat lekarze, dietetycy wskazują na tę substancję i jej pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka. W podstawowej diecie zdrowej osoby powinno znajdować się codziennie od 30-40 gramów polisacharydów roślinnych. Natomiast w diecie ubogoresztkowej nie powinno znaleźć się więcej jak 10 gramów błonnika dziennie.

    Aby tak się stało podstawą diety ubogoresztkowej muszą być m.in. produkty zbożowe oczyszczone, a ponadto będą to:

    •pieczywo wykonane z mąki pszennej wysoko przemiałowej, sucharki
    •łuszczony ryż
    •makaron
    •mąka pszenna
    kasza manna
    •produkty mleczne: chude mleko, chude sery twarogowe
    •jaja gotowane, ale na miękko
    •chude mięsa i wędliny: cielęcina, wołowina, indyk, kurczak bez skóry, chuda szynka drobiowa, polędwica z indyka
    •chude ryby: dorsz, sandacz, szczupak, dorsz, pstrąg, leszcz
    •tłuszcze: masło, margaryna miękka, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, olej rzepakowy
    •warzywa gotowane : marchew, szpinak, koperek, zielona sałata, pomidor
    •owoce: jabłka, banany, owoce jagodowe, morele, również w postaci przecierów i soków lub pieczone i gotowane
    •łagodne przyprawy: koper, cynamon, niewielkie ilości soli
    •słaba herbata
    •słodycze: biszkopty, herbatniki; w niewielkich ilościach; cukier, miód, dżem, galaretki, chrupki, wafle, kisiel i budynie

    Dieta ubogoresztokowa, produkty zakazane

    Z diety ubogoresztkowej należy wyeliminować lub ograniczyć wiele produktów spożywczych, z natury rzeczy bogatych w błonnik:

    •surowe owoce, przede wszystkim pestkowce, gruszki, czereśnie, orzechy, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, winogrona, figi
    •orzechy
    •gruboziarniste kasze
    •owsiankę
    •razowe pieczywo
    •alkohol
    •chleb żytni
    •mąkę żytnią
    •grube makarony
    •produkty mleczne: tłuste mleko, śmietana, ser typu feta, tłuste sery
    •smażone jaja
    •napoje gazowane
    •tłuste mięsa i wędliny: wieprzowina, baranina, podroby, kaczki, gęsi, boczek, pasztetowa, kaszanka
    •tłuste ryby: węgorz, halibut, śledź, makrela, a także wszelkie gatunki ryb z konserw
    •tłuszcze: smalec, słonina, margaryny w kostkach
    •frytki, placki ziemniaczane, chipsy
    •zupy zasmażane, zaprawiane śmietaną
    •warzywa: fasola, soczewica, groch, ogórki, kapusta, grzyby, kalafior, cebula, rzodkiewka
    •rośliny strączkowe
    •ostre przyprawy: pieprz, musztarda, chilli, czosnek, cebula itp
    •słodycze: czekolada, ciasta, torty
    •kawę

    Dieta ubogoresztokowa, na czym polega?
    W okresie trwania stanu zapalnego jelit czy innych chorób jelit powstałych na tle zapalnym najczęstszym objawem są biegunki. Takie objawy obecne w dłuższym okresie czasu prowadzą do zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie człowieka.

    Ponadto osoba chora narażona jest na utratę dużych ilości białka. Z uwagi na to dieta ubogoresztkowa musi być:

    •wysokoenergetyczna, czyli posiłki powinny zawierać od 2000 do 3000 kcal dziennie
    •wysokobiałkowa, czyli dziennie powinno się spożywać od 80 do 120 g białka
    •niskotłuszczowa, czyli nie powinno się przekraczać od 50 - 70 g tłuszczu dziennie

    Posiłki codziennego menu powinny być niewielkie. Podczas stosowania diety bezresztkowej powinno się spożywać od 5 do 6 mniejszych porcji pożywienia dziennie w regularnych odstępach czasu. Podstawową zasadą w tym okresie jest nieprzeciążanie układu pokarmowego.

    Po zdiagnozowaniu stanu zapalnego jelit, w pierwszym okresie stosuje się dietę płynną, opartą na słabej herbacie, sokach, np. z jagód z żelatyną, dopuszczalne jest puree z marchwi. Czyli dopuszczalne są tylko takie produkty, które mają zdolność wiązania stolca oraz będą trawione przez organizm szybko, bez nadmiernego obciążania układu pokarmowego oraz nie podrażnią błony śluzowej jelit. Gdy dieta płynna wykona swoje zadanie i pierwsze symptomy choroby zanikną , a potrwa to od 3 do 4 dni, dietę można rozszerzyć o inne lekkostrawne, stałe posiłki. Do codziennego menu można dołączyć delikatne gotowane białe mięso czy ryby, puree z ziemniaków, warzywa i owoce, ale gotowane w wodzie lub na parze i dopiero wtedy, gdy wszystkie funkcje organizmu zostaną opanowane.

    Obróbka termiczna wszystkich produktów spożywczych powinna ograniczyć się do pieczenia w folii, duszenia i gotowania. Nie zaleca się smażenia czy tradycyjnego pieczenia i zapiekania.

    Czytaj treści premium w Gazecie Pomorskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo