https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Refluks żołądkowo-przełykowy - dieta i menu. Oto, co wolno jeść, a co jest zakazane

(S)
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Refluks to jedna z najczęstszych i najbardziej dokuczliwych chorób układu pokarmowego. Na czym ona polega i jakie są jej objawy? Jak wyleczyć refluks? Zobacz, jaka dieta zalecana jest u chorego. Podajemy listę zakazanych produktów i te, które są wskazane. Znajdziesz je w galerii.

Spis treści

Jakie są objawy refluksu?

Od 10 do nawet 30 procent populacji w krajach rozwiniętych cierpi na chorobę refluksową przełyku. Jest ona jedną z najczęstszych chorób układu pokarmowego. Jej istotą jest uporczywe cofanie się kwaśnej treści żołądkowej przełyku.

Objawy refluksu występują zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, i nasilają się po 40. roku życia (co nie oznacza, że nie mogą wystąpić u młodszych). W cięższych przypadkach powodują powstawanie nadżerek w żołądku lub wrzodów.

Chorobarefluksowa to stan, w którym przełyk jest podrażniony lub zmieniony zapalnie przez cofającą się do przełyku treść żołądkową. Jej objawami są:

  • zgaga – uczucie pieczenia za mostkiem,
  • puste lub kwaśne odbijania,
  • kwaśny smak w ustach,
  • uczucie cofania się treści pokarmowej,
  • nudności,
  • wymioty,
  • bóle nadbrzusza,
  • bóle zamostkowe.

Tak pozbędziesz się z refluksu

By zmniejszyć dolegliwości, stosuj zasady zdrowego żywienia, eliminując jednak te produkty, które nasilają dolegliwości. Mogą to być potrawy tłuste, pikantne, kwaśne, mocna kawa, czekolada, słodycze, napoje gazowane i alkoholowe. Przygotowując posiłki, unikaj smażenia na rzecz gotowania, duszenia, pieczenia.

Zobacz w galerii listę produktów zalecanych i zakazanych przy chorobie refluksowej

Bardzo ważne jest pozbycie się nałogów. Stosując odpowiednią dietę, można wspomóc leczenie. Ważna jest również codzienna dawka ruchu. Odpowiedni sposób odżywiania i regularna aktywność fizyczna pomagają utrzymać masę ciała w normie. Przy nadwadze lub otyłości utrata zbędnych kilogramów jest niezwykle istotne w terapii choroby.

Lista produktów zalecanych i zakazanych przy refluksie

  1. Zrezygnuj z ostrych i kwaśnych pokarmów – mogą one nasilać zgagę poprzez podrażnienie błony śluzowej przełyku. Unikaj ostrych przypraw o dodatków do potraw. Zrezygnuj z kwaśnych warzyw i owoców.
  2. Unikaj tłustych i smażonych potraw – tłuste pokarmy spowalniają opróżnianie żołądka, co powoduje nasilenie objawów choroby. Nie smaż na głębokim tłuszczu. Podczas przygotowywania potraw unikaj m.in. tłustych serów, sosów. Zrezygnuj z ciast bogatych w tłuszcz oraz z dużą ilością kremu.
  3. Uważaj na czekoladę i inne słodycze – mogą one zaburzać pracę dolnego zwieracza przełyku i sprzyjać nasileniu objawów refluksowej.
  4. Jedz mniejsze porcje, ale regularnie – obfite posiłki powodują rozciąganie się ścian żołądka, zaburzają pracę dolnego zwieracza przełyku i sprzyjają cofaniu treści pokarmowej. Należy spożywać 4-6 posiłków dziennie o podobnej porze dnia.
  5. Jedz w spokoju – jedząc w pośpiechu, połyka się powietrze, co może powodować częstsze występowanie dolegliwości. Należy dokładnie przegryzać pokarm – to sprzyja lepszemu trawieniu. Ostatni posiłek powinno się zjeść najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
  6. Zastąp napoje gazowane wodą niegazowaną – dwutlenek węgla może zwiększać ciśnienie w żołądku. Należy popijać wodę niegazowaną niewielkimi łykami między posiłkami.
  7. Unikaj spożywania alkoholu – pamiętaj, że alkohol nasila objawy choroby, ponieważ zmniejsza napięcie dolnego zwieracza przełyku i pobudza żołądek do wydzielania kwasu żołądkowego.

Oprócz wdrożenia zaleceń dietetycznych, zrezygnuj z palenia tytoniu – palenie papierosów zwiększa częstotliwość występowania objawów tego schorzenia. Pamiętaj o codziennej aktywności ruchowej – zadbaj o umiarkowaną, rekreacyjną aktywność ruchową dostosowaną do możliwości i preferencji. Pozwoli to utrzymać prawidłową masę ciała oraz wpłynie pozytywnie na funkcję przepony. Jeżeli zgaga dokucza w nocy, staraj się spać z uniesioną górną częścią tułowia oraz w miarę możliwości na lewym boku.

Warto podkreślić, że reakcja na pokarmy jest kwestią indywidualną, zależną od organizmu. Niezależnie od nawyków żywieniowych, dobrze skontaktować dolegliwości z lekarzem, który w celu potwierdzenia diagnozy, zleci na przykład wykonanie gastroskopii oraz wdroży leczenie farmakologiczne.

Czytaj też:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska