https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak długo można przechowywać żywność w zamrażarce? Co robić, gdy zabraknie prądu?

wixad
Niektóre produkty źle znoszą zamrażanie i po rozmrożeniu tracą swoje właściwości
Niektóre produkty źle znoszą zamrażanie i po rozmrożeniu tracą swoje właściwości FOT. LUCYNA NENOW
Naukowcy zbadali ile różne produkty mogą być bezpiecznie przechowywane w zamrażarce. To pierwsze tak konkretne zestawienie.

Sprawdź

Upowszechnienie się lodówek i zamrażarek było epokowym przełomem w dziejach ludzkości. Dość powiedzieć, że jeszcze przed wojną najczęściej występującym zabójczym nowotworem w Polsce był rak żołądka. Powód – powszechne występowanie pleśni. Oczywiście tylko nieliczne produkty żywnościowe mogą być przechowywane latami – większość już w ciągu kilku tygodni lub miesięcy traci smak, konsystencję i wartości odżywcze. Jak długo można je przechowywać ? I jak postępować w przypadku awarii prądu, by uniknąć niebezpieczeństwa spożycia zepsutej żywności?

Kwestie te przebadała gruntownie Amerykańska Służba Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności, która przygotowała szczegółowe wytyczne dotyczące przechowywania produktów spożywczych w zamrażarce (-18 st. C). Oto jej wytyczne:

Mięso i drób

  • Mielone mięso (wołowe, wieprzowe, drobiowe, jagnięce, cielęce) – 3 do 4 miesięcy

  • Steki, kotlety, pieczenie (wołowe, wieprzowe, jagnięce, cielęce) – 4 do 12 miesięcy

  • Świeży kurczak i indyk – cały – 12 miesięcy

  • Świeży kurczak i indyk – porcje – 9 miesięcy

  • Wędliny (otwarte i zamknięte opakowania), kiełbasy surowe i gotowe – 1 do 2 miesięcy

  • Boczek – 1 miesiąc

Ryby i owoce morza

  • Ryby tłuste (łosoś, makrela, tuńczyk, sum) – 2 do 3 miesięcy

  • Ryby chude (dorsz, flądra, halibut, sola) – 4 do 8 miesięcy

  • Kraby i homary – 2 do 4 miesięcy

  • Świeże krewetki, raki i kałamarnice – 6 do 18 miesięcy

Produkty jajeczne

  • Surowe jajka w skorupkach – Nie zamrażać

  • Białka i żółtka jaj (po rozbiciu i wymieszaniu) – 12 miesięcy

  • Gotowane dania z jajkami (np. quiche, zapiekanki) – 2 do 3 miesięcy

Gotowe dania i resztki

  • Zupy i gulasze z warzywami lub mięsem – 2 do 3 miesięcy

  • Gotowane mięso i drób – 2 do 6 miesięcy

  • Pizza – 1 do 2 miesięcy

  • Nuggetsy i panierowany kurczak – 1 do 3 miesięcy

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Niektóre produkty źle znoszą zamrażanie i po rozmrożeniu tracą swoje właściwości:

  • Gotowane jajka

  • Surowe jajka w skorupkach

  • Sałatki z majonezem (np. jajeczna, tuńczykowa)

  • Miękkie sery (np. ricotta, twaróg)

  • Śmietana, jogurty i produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu

Co zrobić, gdy zabraknie prądu?

Przerwa w dostawie prądu może spowodować rozmrożenie żywności i zwiększyć ryzyko zatrucia pokarmowego. Aby uniknąć problemów:

  • Nie otwieraj zamrażarki i lodówki bez potrzeby – pełna zamrażarka utrzyma temperaturę przez około 48 godzin, a w połowie pełna tylko przez 24 godziny.

  • Lodówka utrzymuje chłód przez około 4 godziny, jeśli jej nie otwierasz.

  • Sprawdź temperaturę – jeśli jedzenie było przechowywane powyżej 4 st. C przez ponad 2 godziny, może być niebezpieczne do spożycia.

Czy można ponownie zamrozić rozmrożoną żywność?

Jeśli produkty w zamrażarce wciąż mają kryształki lodu i są zimne, można je ponownie zamrozić. Jeśli jednak całkowicie się rozmroziły i były przechowywane w temperaturze powyżej 4 st. C przez dłużej niż 2 godziny, powinny zostać wyrzucone.

Można ponownie zamrozić

  • Surowe mięso, drób i owoce morza – jeśli nadal są zimne i mają kryształki lodu

  • Warzywa i owoce – jeśli nie ma oznak pleśni lub śluzu

  • Chleb, ciasta, twarde sery – mogą stracić na jakości, ale są bezpieczne

Trzeba wyrzucić

  • Mięso, drób i ryby, które były w temperaturze powyżej 4 st. C przez ponad 2 godziny

  • Lody i mrożone desery – nigdy nie należy ich ponownie zamrażać

  • Zupy, gulasze, gotowe dania – jeśli były ciepłe przez dłuższy czas

  • Mleko, jogurty, miękkie sery – jeśli temperatura przekroczyła 4 st. C

Jak zabezpieczyć żywność na wypadek awarii?

  • Miej termometr w lodówce i zamrażarce – pozwoli szybko ocenić sytuację.
    Zamrażaj wodę w pojemnikach – w razie awarii posłuży jako chłodzący wkład.
    Trzymaj torby termiczne lub lodówki turystyczne – mogą pomóc przy dłuższej przerwie w dostawie prądu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska