https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prawidłowa dieta

(opr. now), Gazeta Współczesna
gazeta współczesna
Nadwaga lub otyłość to coraz poważniejszy problem znaczącej części polskiego społeczeństwa.

W ich rozwoju ważną rolę odgrywają zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe: spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczu i węglowodanów, zbyt małej aktywność fizyczna, siedzący tryb życia.

Tyciu sprzyja również nieprawidłowo skomponowana dieta. W praktyce otyłość lub nadwaga oznacza zwiększenie masy ciała spowodowane zgromadzeniem nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Badania dowodzą, iż na otyłość może cierpieć w Polsce nawet ok. 30 proc. kobiet i mężczyzn w wieku powyżej 35 lat. Szacuje się, że w ciągu ostatnich 15 lat liczba osób otyłych wzrosła w naszym kraju o ok. 65 proc.

Tymczasem każdy kilogram ponad normę obciąża nasze serce, które już bez tego ma dużo pracy. Uderza ono 100 tysięcy razy na dobę, nigdy nie śpi, nie może mieć żadnych przerw w działaniu, a u kobiet w ciąży pracuje za dwie osoby. Nawet, gdy odpoczywamy serce pracuje dwa razy ciężej niż mięśnie sprintera w czasie biegu.

Zła dieta

Odżywiamy się nieregularnie, sięgając często w pośpiechu po przetworzoną, wysokokaloryczną żywność. Między posiłkami podjadamy orzeszki, paluszki, chrupki, słodycze. Zapominamy o odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Według analiz Instytutu Żywności i Żywienia w ostatnich trzech latach konsumpcja warzyw i owoców wcale się nie poprawiła. By zapobiegać otyłości, a także by ją leczyć powinno się spożywać posiłki zawierające wszystkie niezbędne dla organizmu produkty. Należy jednak - przypominają specjaliści - zważać na to, aby nie były one zbyt tuczące i żeby nie zjadać się nimi w nadmiernych ilościach.

Ruch zawsze pomaga

Wielkim sojusznikiem w walce z nadwagą i otyłością jest aktywność fizyczna. Zdrowe odżywianie i ruch stosowane razem są podstawowym warunkiem osiągnięcia sukcesu. Znacznie lepiej przy tym jest zapobiegać otyłości niż ją leczyć, zapobiegać tyciu zaś można naprawdę niewielkim wysiłkiem. Ważne jest tylko, by robić to systematycznie. Wystarczy np. zużyć 100 kcal. dziennie, by w skali roku stracić niepotrzebnych 36 tysięcy kcal, co odpowiada utracie 5 kilogramów wagi.

100 kalorii mniej

Jak zgubić te 100 kalorii dziennie? Wystarczy wybrać się na 15 minutowy szybki spacer, w trakcie którego zgubimy 60 kcal i zjeść o pół kromki chleba mniej, dzięki czemu zaoszczędzimy kolejne 40 kcal.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bailine_modelowanie_figury
Jak zredukować wagę bez drastycznych diet?
Otyli ludzie mają całkowicie odmienny sposób postrzegania wrażenia głodu i nasycenia w porównaniu do szczupłych. Osoby z nadwagą prawie w ogóle nie jedzą z powodu głodu.
Nadwaga nie znika w oka mgnieniu, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jej redukcja wymaga
wprowadzenia na stałe nowych nawyków żywieniowych i uczynienie z nich integralnej części naszego
życia. Jeżeli odczuwasz nasycenie jakieś 20 minut po napełnieniu żołądka, to oznacza, że jesz za szybko i zjadasz więcej, zanim żołądek powie stop. Spożywasz za dużo kalorii niż to wskazane, ponieważ jesz nawet wówczas, gdy żołądek jest nasycony.
Bailine_modelowanie_figury
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska