Probiotyki, prebiotyki i mieszanki chińskich ziół stosowane w chowie świń i brojlerów. Pomogą uniknąć antybiotykoterapii? Naukowcy badają

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Pixabay.com/Elsamargriet
Unia Europejska chce dalszego ograniczenia stosowania m.in. antybiotyków w hodowli zwierząt. Co w tej sytuacji mogą zrobić hodowcy, by ograniczyć straty w stadach? Nauka idzie im z pomocą.

Antybiotyki w hodowli zwierząt stosuje się tylko wówczas, gdy jest to konieczne. - Jednak coraz częściej zwierzęta hodowlane atakowane są przez różne bakterie i coraz trudniej się je leczy - przyznaje rolnik z pow. świeckiego. - O podaniu antybiotyków zwierzętom zawsze decyduje lekarz weterynarii! Unia chce, by podawać ich mniej. Czy to oznacza, że mamy ponosić większe straty w stadach?

Chemioterapeutyki są w Unii na cenzurowanym

W ramach unijnej strategii „Od pola do stołu” zaplanowano ograniczenie sprzedaży środków przeciwdobnoustrojowych (do 2030 r. o 50 proc.) dla zwierząt hodowlanych. Nie oznacza to jednak, że UE chce by rezygnowano z leczenia zwierząt. Chodzi przede wszystkim o to, by innymi sposobami zwiększyć odporność organizmów zwierząt.

O możliwości ograniczenia stosowania antybiotyków poprzez poprawę warunków zdrowotnych i dobrostanu zwierząt mówiono podczas konferencji online organizowanej w ramach Krajowych Dni Pola.

Polecamy też: Unijne plany zrewolucjonizują Wspólną Politykę Rolną. Są ambitne

Dr Jowita Niczyporuk z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego PIB w Puławach zwróciła uwagę, że powszechne nadużywanie i nieodpowiedzialne stosowanie antybiotyków prowadzi do ograniczenia ich skuteczności w leczeniu chorób bakteryjnych i narastania zjawiska oporności.

PIW-PIB w Puławach bierze udział w międzynarodowym projekcie HealthyLivestock, którego głównym celem jest ograniczenie stosowania substancji przeciwdrobnoustrojowych w chowie trzody chlewnej i kurcząt brojlerów (w UE i Chinach). Jak można to zrobić? Poprzez poprawę zdrowia i dobrostanu zwierząt i to bez uszczerbku na produktywności!

Szczęśliwe zwierzę może mieć więcej sił do walki z chorobą

Naukowcy zauważyli, że nowoczesne systemy produkcji często ograniczają naturalne zachowania zwierząt i mogą powodować problemy zdrowotne i z jakością produktów pochodzenia zwierzęcego.

W ramach projektu badane są sposoby poprawy zdolności zwierząt do radzenia sobie z patogeniami poprzez np. obniżenie czynników stresogennych, żywienie, poprawę mikroflory jelitowej (mieszanki tradycyjnych chińskich ziół, probiotyki, prebiotyki). Koasekuracja też ma znaczenie. Wyniki wstępnych badań są obiecujące.

Zresztą także inne badania prowadzone przez instytut w Puławach pokazały, że stosowanie probiotyków i prebiotyków u drobiu jest korzystne.

A rolnicy biorący udział w tej konferencji już pytali o możliwości wykorzystanie wyników badań w praktyce.

Przypomnijmy, że dziś (17.06) czas na czwartą odsłonę konferencji online pod hasłem „Europejski Zielony Ład na [email protected] w Polsce”, której organizatorem jest Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Możesz śledzić ją wirtualnie - wystarczy się zarejestrować!

REJESTRACJA ONLINE - konferencja „Europejski Zielony Ład na [email protected] w Polsce”

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie