
DYNIA PIŻMOWA
Zawartość potas w 1 filiżance: 582 miligramów (12,4 proc. dziennego zapotrzebowania)
Dynia piżmowa to warzywo, które może pomóc w utrzymaniu zdrowia mięśni. Zawiera ponad 12 proc. dziennego zapotrzebowania na potas, a także składniki odżywcze, takie jak błonnik, żelazo, magnez, selen, witaminy A i C oraz silne związki przeciwutleniające, takie jak karoten.

BATATY
Zawartość potasu w średnim słodkim ziemniaku: 542 miligramów (11,5 proc. dziennego zapotrzebowania)
Słodkie ziemniaki są uważane za pokarm bogaty w potas, a także dostarczają błonnika, białka i przeciwutleniaczy.

ZIEMNIAKI CZERWONE TYPU "RUSSET"
Potas w średnim ziemniaku: 888 miligramów (18,9 proc. dziennego zapotrzebowania)
Niezależnie od tego, czy robisz pieczone ziemniaki, domowe frytki czy placki ziemniaczane, czerwone ziemniaki mogą dostarczyć sporej dawki potasu.

SOCZEWICA
Potas na filiżankę gotowanej soczewicy: 731 miligramów (15,5 proc. dziennego zapotrzebowania)
Soczewica to łatwy i niedrogi sposób na uzyskanie większej ilości potasu w posiłku. Soczewica to także wartościowe roślinne źródło białka, błonnika i żelaza.