
BIAŁA FASOLA
Zawartość potasu w 1/2 szklanki gotowanej fasoli: 500 miligramów (10,6 proc. dziennego zapotrzebowania)
Wszystkie rodzaje fasoli są zdrowe, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i zawierają wysoki poziom błonnika i białka. Wiele rodzajów fasoli uważa się również za bogate w potas.

SOK POMARAŃCZOWY
Zawartość potasu w 1 filiżankę: 458 miligramów (9,7 dziennego zapotrzebowania)
Sok pomarańczowy wymienia się najczęściej jako źródło witaminy C, ale ten napój oferuje dużo więcej niż tylko smaczne wzmocnienie odporności. Filiżanka soku z pomarańczy dostarcza prawie 10 procent dziennego zapotrzebowania na potas.

BANANY
Zawartość potasu w średnim bananie: 422 miligramów (9 proc. dziennego zapotrzebowania)

JOGURT
Zawartość potasu w średnim opakowaniu: 398 miligramów (8,5 proc. dziennego zapotrzebowania)
Wymieniając zdrowotne właściwości jogurtu, rzadko wspomina się o potasie. Zwykle uwaga skupia się na zawartości wapnia, białka lub probiotyków. Ale większość jogurtów jest bogata w potas i może przyczynić się do utrzymania zdrowych mięśni.