
MLEKO
Zawartość potasu w 1 filiżance: 366 miligramów (7,8 proc. dziennego zapotrzebowania)
Mleko i produkty mleczne są bogate w białko i wapń - składniki odżywcze niezbędne dla silniejszych i zdrowszych mięśni. Oprócz białka i wapnia, mleko jest również bogate w potas.

PIERŚ Z KURCZAKA
Zawartość potasu na porcję ok. 600 g: 357 miligramów (7,6 proc. dziennego zapotrzebowania)
To najpopularniejsze białko dostarcza także solidną ilość potasu!

STEK
Zawartość potas na porcję polędwicy wołowej: 324 miligramy (6,9 proc. dziennego zapotrzebowania)
Po czerwone mięso sięga się najczęściej z myślą o solidnej dawce białka lub żelaza. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że to także spora porcja potasu, który w połączeniu z białkiem i żelazem może pomóc w utrzymaniu zdrowych mięśni.

ŁOSOŚ
Zawartość potasu w porcji fileta z łososia: 309 miligramów (6,6 proc. dziennego zapotrzebowania)
Łosoś to tzw. superfood - jest pełen białka, zdrowych tłuszczów (kwasów tłuszczowych omega-3) i witamin z grupy B, zawiera też przyzwoitą ilość potasu.