
CIEMNA CZEKOLADA
Żelazo w ok. 30 g - 2,3 mg
Kobiety w trakcie miesiączkowania często tracą sporo krwi a to oznacza, że zwykle mają w tym czasie niższy poziom żelaza. Następnym razem, gdy będziesz mieć okres i będziesz mieć ochotę na czekoladę, nie wahaj się sięgnąć po odrobinę – zwłaszcza gorzką. W porcji ok. 30 g ciemnej czekolady znajduje się około 11 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo.
Źródłem żelaza jest także kakao - w 100g znajduje się 10 mg tego pierwiastka.

PESTKI DYNI
Żelazo w ok. 30 g - 2,3 mg
Pestki dyni zapewniają ogromny zastrzyk korzyści zdrowotnych, w tym żelazo dostarczające 13 proc. dziennej wartości a także białko, błonnik, zdrowe tłuszcze, mangan, selen i kwas foliowy.
Orzechy pistacjowe dostarczają 7mg/100. Podobną ilość zawierają również nasiona słonecznika.

SEZAM
Żelazo w 1/4 filiżanki - 5,2 mg
Nasiona sezamu dostarczają prawie 30 proc. dziennej wartości żelaza, ale także białko, błonnik, potas i selen – składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania tarczycy, tworzenia DNA i ochrony przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.

CZARNA FASOLA
Żelazo w 1/4 filiżanki - 4 mg
Czarna fasola to jedne z najzdrowszych pokarmów roślinnych. Jest nie tylko bogata w żelazo, ale dostarcza prawie 10 gramów białka i 7 gramów błonnika na porcję. Najzdrowsi ludzie na świecie często sięgają po taką fasolę.