Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Produkty regionalne. Dołączyła do nich "Suska sechlońska"

(minrol, HEJ)
Produkty regionalne. Unia Europejska zarejestrowała "suskę sechlońską" jako Chronione Oznaczenia Geograficzne.
Produkty regionalne. Unia Europejska zarejestrowała "suskę sechlońską" jako Chronione Oznaczenia Geograficzne. sxc.hu
"Suska sechlońska" jest kolejnym, po fasoli korczyńskiej i miodzie kurpiowskim, polskim produktem regionalnym zarejestrowanym przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

To już dziewiętnasty polski produkt włączony do unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
Nazwa "suska sechlońska" wywodzi się z miejscowej gwary. Suska oznacza suszkę, czyli podsuszoną i podwędzoną śliwkę. Dookreślenie sechlońska pochodzi od nazwy miejscowości Sechna (woj. małopolskie), z której wywodzi się tradycja suszenia.

"Suski sechlońskie" to śliwki poddane procesowi podsuszania i podwędzania, z pestkami lub drylowane. Wielkość "suski sechlońskiej" zależy od wielkości owoców wykorzystanej odmiany śliwek, a kształt może być od kulisto-spłaszczonego do podłużnego. "Suska sechlońska" charakteryzuje się elastycznym, mięsistym miąższem i pomarszczoną, ale błyszczącą skórką w kolorze ciemnogranatowym przechodzącą nawet do czarnego. W smaku jest lekko słodka z wyczuwalnym posmakiem i aromatem wędzenia. Podwędzanie i podsuszanie śliwek w suszarniach odbywa się gorącym dymem, co odróżnia "suskę sechlońską" od śliw suszonych gorącym powietrzem. Podczas podwędzenia śliwka traci część wody zawartej w tkankach, a równocześnie nasyca się dymem, który ma właściwości antyseptyczne.

O jakości "suski sechlońskiej" decydują unikalne umiejętności lokalnych producentów i stosowane przez nich tradycyjne metody produkcji. Konstrukcja suszarni i sposób suszenia odróżniają się od metod produkcji wykorzystywanych w innych częściach kraju, a także używanych w sąsiednich regionach. Odpowiednia konstrukcja suszarni zapewnia jednoczesny obieg ciepłego powietrza i dymu, dzięki czemu śliwki są podsuszane i podwędzane.

"Suska sechlońska", czyli Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach, wybrała jednostki certyfikujące - COBICO Sp. z o.o. i Biocert Małopolska Sp. z o.o. jako organy upoważnione do przeprowadzania kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją. Mają one potwierdzić, że na każdym etapie wytwarzania danego produktu spełnione zostały odpowiednie wymagania. Pozytywny wynik kontroli jest gwarancją wysokiej jakości produktu.

Do tej pory 19 polskich produktów zostało wpisanych do unijnych rejestrów. Informacje na temat zarejestrowanych produktów można znaleźć tutaj:

http://www.minrol.gov.pl/index.php?/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Produkty-zarejestrowane

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska