Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły pod ochroną Unii Europejskiej. To już drugi chroniony produkt z naszego regionu

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Teraz powidła strzeleckie to powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły, których rozpoznawalność wspiera Unia Europejska.
Teraz powidła strzeleckie to powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły, których rozpoznawalność wspiera Unia Europejska. Dariusz Bloch
Nazwa „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły” została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. To 45 produkt z Polski i drugi z naszego regionu.

Spis treści

Chronione Oznaczenie Geograficzne podkreśla związek między regionem a nazwą produktu - zwraca uwagę na to, że szczególną jakość danego produktu i jego renomę można w dużej mierze przypisać pochodzeniu geograficznemu.

Dolina Dolnej Wisły gwarantuje unikalny smak

Tak też Komisja Europejska podeszła do powideł śliwkowych, które są gwiazdą corocznego Święta Śliwki w Strzelcach Dolnych i popularnym produktem w Kujawsko-Pomorskiem i nie tylko. W unijnym opisie powideł z Doliny Dolnej Wisły czytamy m. in., że „wcześniejsza o 1,5-2 tygodnia fenologiczna wiosna w tym regionie powoduje wydłużenie okresu wegetacyjnego i w efekcie większą zawartość naturalnych cukrów w dojrzałych owocach."

Koncentracji cukrów sprzyja susza. KE podaje: "Niskie opady występujące w Dolinie Dolnej Wisły przyczyniają się do deficytu wody u śliwy odmiany węgierka zwykła, powodując u niej stres oksydacyjny. Roślina hamuje wzrost owoców powodując w nich koncentrację cukrów, witamin, polifenoli, błonnika, minerałów oraz wytwarza dodatkowe karotenoidy i kwas askorbinowy. Dzięki specyficznej jakości i dużej ilości surowca użytego do otrzymania 100 g produktu oraz długiemu procesowi smażenia, powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły zawierają w swoim składzie wyższy poziom cukrów pochodzenia naturalnego w stosunku do innych bezcukrowych powideł śliwkowych.”

Wyjątkowy produkt z Kujaw i Pomorza

Unijne oznaczenie obejmuje nie tylko produkt ze Strzelec Dolnych, ale wszystkie powidła, do których wytworzenia użyto minimum 75 proc. owoców pochodzących z obszaru Doliny Dolnej Wisły, czyli z powiatów: bydgoskiego, chełmińskiego, grudziądzkiego, świeckiego w naszym regionie oraz z powiatów kwidzyńskiego, sztumskiego i tczewskiego w województwie pomorskim. Istotne jest też, żeby na tym obszarze zostały usmażone (w miedzianym kotle na wolnym ogniu), a także zapakowane.

- Nazwom produktów można przyznać oznaczenie geograficzne, jeżeli mają one szczególny związek z miejscem, w którym są wytwarzane – podkreśla Komisja Europejska. - Dzięki oznaczeniom geograficznym konsumenci zyskują zaufanie do produktów wysokiej jakości i mogą je łatwo rozpoznać na rynku, a producentom łatwiej jest prowadzić sprzedaż.

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są 45 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej, drugim w województwie kujawsko-pomorskim po Podpiwku Kujawskim.

Produkty polskie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym

  1. Bryndza podhalańska
  2. Oscypek
  3. Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
  4. Półtorak staropolski tradycyjny
  5. Dwójniak staropolski tradycyjny
  6. Trójniak staropolski tradycyjny
  7. Czwórniak staropolski tradycyjny
  8. Rogal świętomarciński
  9. Wielkopolski ser smażony
  10. Andruty kaliskie
  11. Olej rydzowy tradycyjny
  12. Pierekaczewnik
  13. Truskawka kaszubska
  14. Redykołka
  15. Wiśnia nadwiślanka
  16. Fasola korczyńska
  17. Miód kurpiowski
  18. Podkarpacki miód spadziowy
  19. Suska sechlońska
  20. Kiełbasa lisiecka
  21. Obwarzanek krakowski
  22. Śliwka szydłowska
  23. Jabłka łąckie
  24. Chleb prądnicki
  25. Kiełbasa jałowcowa staropolska
  26. Kiełbasa myśliwska staropolska
  27. Karp zatorski
  28. Miód drahimski
  29. Kołocz śląski / kołacz śląski
  30. Jabłka grójeckie
  31. Kabanosy staropolskie
  32. Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca / fasola z Doliny Dunajca
  33. Fasola wrzawska
  34. Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny / Seinų/ Lazdijų krašto medus
  35. Ser koryciński swojski
  36. Jagnięcina podhalańska
  37. Cebularz lubelski
  38. Krupnioki śląskie
  39. Kiełbasa biała parzona wielkopolska
  40. Kiełbasa piaszczańska
  41. Kiełbasa krakowska sucha staropolska
  42. Czosnek galicyjski
  43. Podpiwek kujawski
  44. Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego
  45. Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły
od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska