Spis treści
Chronione Oznaczenie Geograficzne podkreśla związek między regionem a nazwą produktu - zwraca uwagę na to, że szczególną jakość danego produktu i jego renomę można w dużej mierze przypisać pochodzeniu geograficznemu.
Dolina Dolnej Wisły gwarantuje unikalny smak
Tak też Komisja Europejska podeszła do powideł śliwkowych, które są gwiazdą corocznego Święta Śliwki w Strzelcach Dolnych i popularnym produktem w Kujawsko-Pomorskiem i nie tylko. W unijnym opisie powideł z Doliny Dolnej Wisły czytamy m. in., że „wcześniejsza o 1,5-2 tygodnia fenologiczna wiosna w tym regionie powoduje wydłużenie okresu wegetacyjnego i w efekcie większą zawartość naturalnych cukrów w dojrzałych owocach."
Koncentracji cukrów sprzyja susza. KE podaje: "Niskie opady występujące w Dolinie Dolnej Wisły przyczyniają się do deficytu wody u śliwy odmiany węgierka zwykła, powodując u niej stres oksydacyjny. Roślina hamuje wzrost owoców powodując w nich koncentrację cukrów, witamin, polifenoli, błonnika, minerałów oraz wytwarza dodatkowe karotenoidy i kwas askorbinowy. Dzięki specyficznej jakości i dużej ilości surowca użytego do otrzymania 100 g produktu oraz długiemu procesowi smażenia, powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły zawierają w swoim składzie wyższy poziom cukrów pochodzenia naturalnego w stosunku do innych bezcukrowych powideł śliwkowych.”
Wyjątkowy produkt z Kujaw i Pomorza
Unijne oznaczenie obejmuje nie tylko produkt ze Strzelec Dolnych, ale wszystkie powidła, do których wytworzenia użyto minimum 75 proc. owoców pochodzących z obszaru Doliny Dolnej Wisły, czyli z powiatów: bydgoskiego, chełmińskiego, grudziądzkiego, świeckiego w naszym regionie oraz z powiatów kwidzyńskiego, sztumskiego i tczewskiego w województwie pomorskim. Istotne jest też, żeby na tym obszarze zostały usmażone (w miedzianym kotle na wolnym ogniu), a także zapakowane.

Rolnictwo
- Nazwom produktów można przyznać oznaczenie geograficzne, jeżeli mają one szczególny związek z miejscem, w którym są wytwarzane – podkreśla Komisja Europejska. - Dzięki oznaczeniom geograficznym konsumenci zyskują zaufanie do produktów wysokiej jakości i mogą je łatwo rozpoznać na rynku, a producentom łatwiej jest prowadzić sprzedaż.
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są 45 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej, drugim w województwie kujawsko-pomorskim po Podpiwku Kujawskim.
Produkty polskie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym
- Bryndza podhalańska
- Oscypek
- Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
- Półtorak staropolski tradycyjny
- Dwójniak staropolski tradycyjny
- Trójniak staropolski tradycyjny
- Czwórniak staropolski tradycyjny
- Rogal świętomarciński
- Wielkopolski ser smażony
- Andruty kaliskie
- Olej rydzowy tradycyjny
- Pierekaczewnik
- Truskawka kaszubska
- Redykołka
- Wiśnia nadwiślanka
- Fasola korczyńska
- Miód kurpiowski
- Podkarpacki miód spadziowy
- Suska sechlońska
- Kiełbasa lisiecka
- Obwarzanek krakowski
- Śliwka szydłowska
- Jabłka łąckie
- Chleb prądnicki
- Kiełbasa jałowcowa staropolska
- Kiełbasa myśliwska staropolska
- Karp zatorski
- Miód drahimski
- Kołocz śląski / kołacz śląski
- Jabłka grójeckie
- Kabanosy staropolskie
- Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca / fasola z Doliny Dunajca
- Fasola wrzawska
- Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny / Seinų/ Lazdijų krašto medus
- Ser koryciński swojski
- Jagnięcina podhalańska
- Cebularz lubelski
- Krupnioki śląskie
- Kiełbasa biała parzona wielkopolska
- Kiełbasa piaszczańska
- Kiełbasa krakowska sucha staropolska
- Czosnek galicyjski
- Podpiwek kujawski
- Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego
- Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły