
Witamina C jest niezbędna dla naszego organizmu, wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie, jest ważna między innymi dla naprawy wszystkich tkanek ciała czy utrzymania zdrowego układu odpornościowego.
Chociaż organizm bardzo potrzebuje witaminy C, nie wytwarza jej naturalnie i nie magazynuje. Dlatego ważne jest, by dostarczać witaminę C codziennie wraz z dietą.
Pomarańcze, cytryny i inne owoce cytrusowe są uważane za najbogatsze źródła witaminy C - jednej z najważniejszych witamin potrzebnych w codziennej diecie. Okazuje się jednak, że wiele popularnych produktów ma więcej witaminy C niż pomarańcza. Ta lista naprawdę może zaskoczyć!
Sprawdź teraz w naszej galerii, które owoce i warzywa mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze >>>>>

ŻÓŁTA PAPRYKA
Jedna filiżanka = 275 mg, 305 proc. Zalecanego Dziennego Spożycia witaminy C
Już jedna filiżanka pokrojonej żółtej papryki zapewnia aż 275 miligramów witaminy C dziennie. Nadszedł chyba czas, aby nowa królowa witaminy C zasiadła na tronie.
Wszystkie rodzaje papryki to bogactwo witaminy C, ale wśród nich najwięcej tego składnika zawiera właśnie papryka w kolorze żółtym. Trochę mniej znajdziemy w papryce czerwonej - ok. 127 mg, a najmniej w zielonej – ok. 80-100 mg.

DZIKA RÓŻA
Zawartość witaminy C w 100 g – 1800 mg
Wśród roślin dostępnych w naszym klimacie to właśnie dzika róża ma najwyższą zawartość witaminy C. Już 3 owoce wystarczą, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, a garść owoców dzikiej róży zawiera tyle samo witaminy C co ponad 30 cytryn! Z owoców dzikiej róży można przyrządzać przetwory, kompoty i napary.

NATKA PIETRUSZKI
Zawartość witaminy C w 100 g – 178 mg
Natka pietruszki ma 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a poza tym jest również źródłem witamin A, K i E oraz z grupy B. Jedna łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Natka pietruszki wspomaga również trawienie i przemianę materii, a także odświeża oddech.