
KIWI
Jeden średni owoc kiwi = 71 mg, 79 proc. Zalecanego Dziennego Spożycia witaminy C
Chociaż ilość witaminy C w jednym średnim kiwi jest zbliżona do pomarańczy, ten owoc jest znacznie mniejszy – co oznacza, że można z łatwością zjeść dwa i podwoić w ten sposób spożywaną ilość witaminy C.

JARMUŻ
Jedna filiżanka surowego jarmużu = 80 mg, 89 proc. Zalecanego Dziennego Spożycia witaminy C
Jarmuż ma więcej witaminy C niż pomarańcza! Jarmuż jest warzywem krzyżowym, a wiele warzyw krzyżowych zawiera duże ilości witaminy C.

BROKUŁY
Jedna filiżanka gotowanych brokułów = 102 mg, 113 proc. Zalecanego Dziennego Spożycia witaminy C
Kolejne bogate w witaminę C warzywo krzyżowe, które warto dodać do swojego talerza! Jedna filiżanka brokułów zapewni dzienną dawkę witaminy C Zalecanego Dziennego Spożycia. Badania pokazują nawet, że regularne spożywanie warzyw krzyżowych może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny i ryzyko zachorowania na raka.

BRUKSELKA
Jedna filiżanka gotowanej brukselki = 98 mg, 109 proc. Zalecanego Dziennego Spożycia witaminy C
Brukselka to kolejne warzywo z rodziny krzyżowych bogate w witaminę C. Wystarczy dodać jedną filiżankę gotowanej brukselki do obiadu, aby uzupełnić dzienną dawkę witaminy C a jednocześnie uzyskać zastrzyk błonnika, witaminy K, kwasu foliowego i potasu.