https://pomorska.pl
reklama

Produkty z witaminą C - te produkty mają więcej witaminy c niż cytryny i pomarańcze! To warto włączyć do swojej diety

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Witamina C jest niezbędna dla naszego organizmu, wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie, jest ważna między innymi dla naprawy wszystkich tkanek ciała czy utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Chociaż organizm bardzo potrzebuje witaminy C, nie wytwarza jej naturalnie i nie magazynuje. Dlatego ważne jest, by dostarczać witaminę C codziennie wraz z dietą. Pomarańcze, cytryny i inne owoce cytrusowe są uważane za najbogatsze źródła witaminy C - jednej z najważniejszych witamin potrzebnych w codziennej diecie. Okazuje się jednak, że wiele popularnych produktów ma więcej witaminy C niż pomarańcza. Ta lista naprawdę może zaskoczyć!Sprawdź teraz w naszej galerii, które owoce i warzywa mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze >>>>>
Witamina C jest niezbędna dla naszego organizmu, wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie, jest ważna między innymi dla naprawy wszystkich tkanek ciała czy utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Chociaż organizm bardzo potrzebuje witaminy C, nie wytwarza jej naturalnie i nie magazynuje. Dlatego ważne jest, by dostarczać witaminę C codziennie wraz z dietą. Pomarańcze, cytryny i inne owoce cytrusowe są uważane za najbogatsze źródła witaminy C - jednej z najważniejszych witamin potrzebnych w codziennej diecie. Okazuje się jednak, że wiele popularnych produktów ma więcej witaminy C niż pomarańcza. Ta lista naprawdę może zaskoczyć!Sprawdź teraz w naszej galerii, które owoce i warzywa mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze >>>>> Dariusz Gdesz
Witamina C jest niezbędną witaminą wpływającą na wiele procesów zachodzących w organizmie, ważną między innymi dla naprawy wszystkich tkanek ciała czy utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Chociaż organizm bardzo potrzebuje witaminy C, nie wytwarza jej naturalnie. Dlatego ważne jest, by dostarczać witaminę C codziennie wraz z dietą. Okazuje się, że wiele popularnych produktów ma więcej witaminy C niż pomarańcze i cytryny. Poznaj je teraz w naszej galerii - ta lista może Cię zaskoczyć.

Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 ODC. 42 - Gęsina - Ostromecko

od 16 lat

Te produkty mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze

W okresie jesienno-zimowym wiele osób uzupełnia witaminę C. Sięgamy po nią nawet codziennie, by dostarczyć organizmowi ten ważny składnik.

Kwas askorbinowy to jedna z najchętniej suplementowanych substancji, która jest obecna w wielu preparatach dostępnych bez recepty.

Okazuje się, że witamina C może wspomóc leczenie wielu chorób. Ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Zainteresowanie witaminą C rośnie w sezonie jesienno-zimowym. Wiele osób sądzi, że przyjmując witaminę C w większych dawkach, zwiększa się odporność. Jak jednak wykazują badania, suplementacja witaminy C podczas przeziębienia czy grypy nie ma wpływu na ich przebieg. Profilaktyczne zażywanie preparatów z kwasem askorbinowym może jedynie w niewielkim stopniu skrócić czas trwania infekcji.

Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. Pieczenie i smażenie na patelni obniża zawartość witaminy C, podobnie jak gotowanie z puszek lub z produktów długo magazynowanych.

Zapotrzebowanie na witaminę C

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C według norm wyznaczonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego:

  • dzieci 1-3 lat: 40 mg/dobę,
  • dzieci 4-12 lat: 50 mg,
  • chłopcy 13-18 lat: 75 mg,
  • dziewczynki 13-18 lat: 65 mg,
  • mężczyźni: 90 mg,
  • kobiety: 75 mg,
  • kobiety w ciąży <19 lat: 80 mg,
  • kobiet w ciąży ≥ 19 lat: 85 mg,
  • kobiety karmiące piersią < 19 lat: 115 mg,
  • kobiety karmiące piersią ≥ 19 lat: 120 mg.

Te owoce i warzywa mają więcej witaminy C niż cytrusy

Organizm sam nie jest w stanie wytwarzać witaminy C oraz jej nie magazynuje, dlatego musi być ona dostarczana do niego codziennie z zewnątrz wraz z pokarmem. Źródłem witaminy C są warzywa i owoce.

Uważana za bogatą w tę witaminę cytryna zawiera tylko 53 mg tej witaminy w 100 g, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie u osób dorosłych wynosi 80-90 mg.

Pomarańcze, cytryny i inne owoce cytrusowe są uważane za najbogatsze źródła witaminy C - jednej z najważniejszych witamin potrzebnych w codziennej diecie. Okazuje się jednak, że wiele popularnych produktów ma więcej witaminy C niż pomarańcza. Ta lista naprawdę może zaskoczyć!

Sprawdź teraz w naszej galerii, które owoce i warzywa mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze:

Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska