Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 ODC. 42 - Gęsina - Ostromecko

Te produkty mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze
W okresie jesienno-zimowym wiele osób uzupełnia witaminę C. Sięgamy po nią nawet codziennie, by dostarczyć organizmowi ten ważny składnik.
Kwas askorbinowy to jedna z najchętniej suplementowanych substancji, która jest obecna w wielu preparatach dostępnych bez recepty.
Okazuje się, że witamina C może wspomóc leczenie wielu chorób. Ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Zainteresowanie witaminą C rośnie w sezonie jesienno-zimowym. Wiele osób sądzi, że przyjmując witaminę C w większych dawkach, zwiększa się odporność. Jak jednak wykazują badania, suplementacja witaminy C podczas przeziębienia czy grypy nie ma wpływu na ich przebieg. Profilaktyczne zażywanie preparatów z kwasem askorbinowym może jedynie w niewielkim stopniu skrócić czas trwania infekcji.
Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. Pieczenie i smażenie na patelni obniża zawartość witaminy C, podobnie jak gotowanie z puszek lub z produktów długo magazynowanych.
Zapotrzebowanie na witaminę C
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C według norm wyznaczonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego:
- dzieci 1-3 lat: 40 mg/dobę,
- dzieci 4-12 lat: 50 mg,
- chłopcy 13-18 lat: 75 mg,
- dziewczynki 13-18 lat: 65 mg,
- mężczyźni: 90 mg,
- kobiety: 75 mg,
- kobiety w ciąży <19 lat: 80 mg,
- kobiet w ciąży ≥ 19 lat: 85 mg,
- kobiety karmiące piersią < 19 lat: 115 mg,
- kobiety karmiące piersią ≥ 19 lat: 120 mg.
Te owoce i warzywa mają więcej witaminy C niż cytrusy
Organizm sam nie jest w stanie wytwarzać witaminy C oraz jej nie magazynuje, dlatego musi być ona dostarczana do niego codziennie z zewnątrz wraz z pokarmem. Źródłem witaminy C są warzywa i owoce.
Uważana za bogatą w tę witaminę cytryna zawiera tylko 53 mg tej witaminy w 100 g, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie u osób dorosłych wynosi 80-90 mg.
Pomarańcze, cytryny i inne owoce cytrusowe są uważane za najbogatsze źródła witaminy C - jednej z najważniejszych witamin potrzebnych w codziennej diecie. Okazuje się jednak, że wiele popularnych produktów ma więcej witaminy C niż pomarańcza. Ta lista naprawdę może zaskoczyć!