
CZARNA PORZECZKA
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Zarówno owoce, jak i liście czarnej porzeczki to źródło witaminy C. Owoce najlepiej jeść na surowo, ale można je też wykorzystywać do przygotowania przetworów, takich jak dżemy, galaretki i soki. Z liści zaparza się herbatkę. Garść czarnej porzeczki dwukrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Dodatkowo owoce czarnej porzeczki wzmacniają serce i naczynia krwionośne oraz regulują ciśnienie krwi.

ROKITNIK
Zawartość witaminy C w 100 g – do 1100 mg
Surowe owoce rokitnika są niejadalne, dlatego przygotowuje się z nich soki, dżemy i galaretki. Garść owoców rokitnika zawiera tyle samo witaminy C co ponad 20 cytryn!

POMELO
Zawartość witaminy C w 100 g – 61 mg

POZIOMKI
Zawartość witaminy C w 100 g – 60 mg