Przed Katarzyną Piątkowską, dyrektorem Zespołu Szkół w Dobrzyniu nad Wisłą, kuchnia smaczna i zdrowa nie ma żadnych tajemnic

Małgorzata ChojnickaZaktualizowano 
Katarzyna Piątkowska
Katarzyna Piątkowska Małgorzata Chojnicka
Katarzyna Piątkowska jest dyrektorem Zespołu Szkół w Dobrzyniu nad Wisłą. Z prawdziwą pasją wtajemnicza uczniów w gastronomiczne tajniki, bo gotowanie to prawdziwa sztuka, która naprawdę wymaga pierwiastka ludzkiego.

Katarzyna Piątkowska jest dyrektorem Zespołu Szkół w Dobrzyniu nad Wisłą. Z prawdziwą pasją wtajemnicza uczniów w gastronomiczne tajniki, bo gotowanie to prawdziwa sztuka, która naprawdę wymaga pierwiastka ludzkiego.

Katarzyna Piątkowska zaczynała pracę jako technolog żywności a następnie jako dyrektor działu badań i rozwoju. Przez lata była związana z przemysłem spożywczym i wdrażała systemy zapewnienia jakości HACCP i ISO. Jednak życie pisze różne, często zaskakujące, scenariusze i trafiła do szkoły gastronomicznej jako nauczyciel przedmiotów zawodowych. Tak się zaczęła jej życiowa przygoda z Zespołem Szkół w Dobrzyniu nad Wisłą, którego sześć lat temu została dyrektorem.

Ma wielką słabość do tradycyjnej kuchni staropolskiej i do przygotowywania potraw wykorzystuje produkty, które ma w zasięgu ręki. Stawia na sezonowość, którą mamy w genach. Stąd w sezonie truskawkowym w jej domu królują knedle i pierogi z truskawkami, ciasta, desery z tymi owocami, zupa owocowa. Sporządza również domowe dżemy, konfitury, a nawet kompoty.

- Nasza tradycyjna kuchnia jest bardzo bogata - mówi Katarzyna Piątkowska. – Stare przepisy są dla mnie nieustającą inspiracją. Gotuję pierogi z różnymi farszami, czerninę z kluskami ziemniaczanymi, a nader chętnie piekę ciasta. W mojej spiżarni można znaleźć domowe wina i nalewki. Czerpię wręcz garściami z produktów, które rosną na naszej ziemi. Tej kuchni nie trzeba udziwniać, bo wyrosła ona na naszym „podwórku”. Jestem specjalistką od tortów, w których wykorzystuję wszelkie sezonowe owoce. W moim domu Wielkanoc nie istnieje bez babki gotowanej, pachnącej rumem lub migdałami.

Kierowanie szkołą jest biegunowo różne od pracy w przemyśle spożywczym, ale okazuje się, że z powodzeniem można się w niej odnaleźć i wykorzystać praktyczną wiedzę zdobytą przez lata pracy w przemyśle.

Gościnne to progi

- Lubię młodych ludzi i potrafię być z nimi zarówno w chwilach radości, jak i smutku – zdradza nasza bohaterka. - Tworzymy niewielką społeczność i dzięki temu do każdego ucznia podchodzimy w sposób indywidualny. Oni są tutejsi, bo z naszej gminy i powiatu. U nas nie istnieje anonimowość. Każdemu dajemy szansę, by zaistniał na miarę własnych możliwości. Nie tylko uczymy zawodu i przygotowujemy do matury, ale też umożliwiamy rozwijanie zainteresowań. Z powodzeniem działają kółka: teatralne, szachowe, gastronomiczne, PCK, historyczne i miłośników ziemi dobrzyńskiej, videofilmowania czy wolontariat. Od lat organizujemy sympozja naukowe, podczas których poruszamy problemy nurtujące młodzież. Nigdy nie narzekałam na uczniów i muszę się przyznać, że bardzo przeżywam, gdy żegnam się z uczniami ostatnich klas. Naprawdę łza mi się w oku kręci, bo przez te lata poznaliśmy się i zżyliśmy się ze sobą.

W ostatnich latach dzięki dofinansowaniu ze środków unijnych ta szkoła, w której prym wiodą gastronomia i rolnictwo, zmieniła oblicze. Jest przyjazna i bezpieczna. Uczniowie mają do dyspozycji nowoczesne pomoce dydaktyczne oraz pracownie zawodowe, spełniające europejskie standardy. Od lat jej największym atutem są praktyki zawodowe w Krynicy Morskiej. Zdarza się, że ktoś po raz pierwszy w życiu jest nad morzem. To także nauka samodzielności, która przydaje się przed rozpoczęciem studiów czy pracy. – Niektórzy nasi uczniowie zostają tam i pracują do końca wakacji – kontynuuje Katarzyna Piątkowska. – W ten sposób zarabiają swoje pierwsze pieniądze. Mamy też absolwentów, którzy właśnie w

tym ośrodku wczasowym znaleźli pracę. To bardzo cieszy, bo pokazuje, że nasze starania mają głębszy sens.

Podczas nauki uczniowie poznają tajniki żywienia człowieka i technologii gastronomicznej. Kończąc technikum mają szeroką wiedzę na temat składników pokarmowych, technik obróbki cieplnej, budowy i funkcjonowania układu pokarmowego oraz chorób, będących następstwem nieprawidłowego odżywiania. Potrafią ułożyć właściwą dietę w konkretnej chorobie, opracować jadłospis dekadowy, smacznie ugotować, estetycznie podać i profesjonalnie obsłużyć gości. Mogą pracować we wszystkich zakładach żywienia zbiorowego, czyli stołówkach szkolnych, domach wczasowych, szpitalach, internatach, sanatoriach czy restauracjach. Dobrze sobie radzą w przemyśle spożywczym na stanowiskach laborantów, technologów i brakarzy. Nic dziwnego, zapoznali się przecież z prawem żywnościowym, systemami zapewnienia jakości ze szczególnym uwzględnieniem systemu HACCP i ISO.

Najważniejsze, by uwierzyli, że mają taki zasób wiedzy i umiejętności, który pozwala im bez kompleksów ubiegać się o pracę. To właśnie stara się im przekazać bohaterka naszego reportażu - dobry bagaż doświadczeń u progu dorosłego życia!

LICZBA

6 od tylu lat Katarzyna Piątkowska jest dyrektorem Zespołu Szkół w Dobrzyniu nad Wisłą

Uwielbia pracę w ogrodzie i róże

Katarzyna Piątkowska jest dyrektorem Zespołu Szkół w Dobrzyniu nad Wisłą. Zaczynała jako nauczyciel przedmiotów zawodowych. Ukończyła technologię żywności i żywienia człowieka na Akademii Rolniczo – Technicznej w Olsztynie oraz studia podyplomowe z zarządzania jakością w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Wcześniej związana była z przemysłem owocowo – warzywnym we Włocławku i Łowiczu. Jej hobby to kuchnie świata, ale największą słabość ma do kuchni staropolskiej. Odpoczywa w ogrodzie, a jej ulubionymi kwiatami są róże. Jest matką dwóch dorosłych synów. Urodziła się pod znakiem Panny.

Stop Agresji Drogowej, odcinek 7. Włos się jeży na głowie!

Wideo

Materiał oryginalny: Przed Katarzyną Piątkowską, dyrektorem Zespołu Szkół w Dobrzyniu nad Wisłą, kuchnia smaczna i zdrowa nie ma żadnych tajemnic - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3