- W naszym przedszkolu już trzeci rok realizujemy ten program.się dzieciom podoba. Rodzicom także - nie ukrywa Violetta Smulska, dyrektorka Zespołu Szkół w Zbrachlinie (gm. Waganiec).
- Przyjemnie popatrzeć, jak dzieci zajadają się naleśnikami ze szpinakiem czy sałatkami własnoręcznie zrobionymi - mówi z kolei Anna Lewandowska, dyrektorka Zespołu Szkół w Zakrzewie.
Do zajęć w tamtejszym przedszkolu "Uśmiech Malucha" włączyli się rodzice, którzy na specjalnych warsztatach razem z maluchami przygotowują smaczne potrawy oparte na warzywach i owocach. - W sali przedszkolnej są doniczki z rzeżuchą i szczypiorkiem, które dzieci same wykorzystują do posiłków. A najważniejsze, że nauczyły się pić wodę.ą jej dużo - dodaje pani dyrektor.
Program, którego siódma edycja jest właśnie realizowana w całej Polsce, wdrożyły też Bim-Bam-Bino oraz Akademia Malucha w Aleksandrowie Kujawskim, a także ciechocińskie Przedszkole Kubusia Puchatka.
- Dla potrzeb tego programu zupełnie zmieniłyśmy kuchnię i przemodelowałyśmy sposób żywienia dzieci. Stawiamy na produkty ekologiczne - mówi Magda Łęgowska, współwłaścicielka niepublicznego przedszkola Bim-Bam-Bino.
Wszystkie materiały edukacyjne "Kubusiowych Przyjaciół Natury" zostały tak skonstruowane, aby dzieci mogły rozwijać umiejętność kreatywnego myślenia, stawały się bardziej samodzielne oraz chętnie podejmowały własne inicjatywy.
Podczas zajęć przedszkolaki dowiadują się między innymi, dlaczego codzienne spożywanie pięciu porcji warzyw, owoców lub soku oraz drugiego śniadania jest tak ważne dla ich rozwoju oraz jak się odżywiać, by zdrowo rosnąć.
Czytaj e-wydanie »