Ceny warzyw i owoców. Tak wygląda marzec na targach i straganach
Warzywa krajowe dostępne obecnie w sprzedaży pochodzą przede wszystkim z chłodni, przechowywane z ubiegłorocznych zbiorów. Są i takie z tuneli foliowych czy hal (np. pieczarki), na pierwsze gruntowe zbiory z otwartych pól trzeba jeszcze zaczekać kilka tygodni. Tymczasem zaglądamy na targowiska m.in. w województwie łódzkim, małopolskim, świętokrzyskim i kujawsko-pomorskim.
Inflacja widoczna na straganach. Ceny warzyw rosną
Czerwona kapusta jest droższa ponad dwukrotnie. O ok. 30 proc. więcej trzeba zapłacić za cebulę. O kilka złotych więcej płacimy za pomidory malinowe. Bez zmian pozostała cena marchewki czy pieczarek. Ceny na targowiskach znajdziesz w galerii:
Ceny polskich warzyw 8 marca 2022 na rynku hurtowym Bronisze:
(W nawiasie podajemy cenę sprzed roku, czyli 8 marca 2021)
- buraki ćwikłowe 0,80-1,50 zł/kg (0,55-1 zł/kg)
- cebula biała 0,90-1,20 zł/kg (0,68-1,10 zł/kg)
- cebula czerwona 1,85-2,50 zł/kg (1,40-2 zł/kg)
- cebula ze szczypiorem 2-3,50 zł/pęczek (1,60-2,50 zł)
- czosnek 1,50-2,25 zł/główka (1,75-2,50 zł)
- kapusta biała 1,1-30 zł/kg (0,70-1 zł)
- kapusta czerwona 1,80-2,50 zł/kg (0,70-0,90 zł)
- kapusta pekińska 3,50-5 zł/kg
- koperek - 1,66-2 zł/pęczek
- marchew 0,80-1,10 zł/kg (bez zmian)
- natka 1,33-1,66 zł/pęczek (1-1,50 zł)
- ogórki gruntowe 11-14 zł/kg
- ogórki spod osłon krótkie 8-10 zł/kg (6-8 zł/kg)
- pieczarki 6,50-8 zł/kg (bez zmian)
- pietruszka 2,85-5 zł/kg (3,75-5 zł)
- pomidory malinowe 22-27 zł/kg (18-20 zł)
- pomidory spod osłon 10-16 zł/kg
- pory 2,10-2,70 zł/kg
- sałata masłowa 3,25-4,25 zł/sztuka
- selery 1,40-2 zł/kg
- włoszczyzna 3,85-4,50 zł/pęczek
- ziemniaki 0,60-1 zł/kg (0,52-0,67 zł)
- ziemniaki odm irys 0,85-1 zł/kg (0,47-0,85 zł)
Warzywa importowane to np. rzodkiewka w cenie hurtowej 1,60-1,80 zł/pęczek, cukinia 5,75-7 zł/kg czy ziemniaki młode 3-3,85 zł/kg.
Dlaczego warzywa i owoce drożeją?
Monday News analizował w lutym indeks cen detalicznych, które obowiązywały w lutym. - Wysoki wzrost cen surowców rolnych, wzmacniany silnym popytem na całym świecie, ma odzwierciedlenie w kosztach zakupów art. spożywczych. Poza tym na ceny żywności na początku br. mogły mieć wpływ też opłaty za energię - wskazywał wówczas Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego w Santander Bank.
Dalej wyjaśniał: - Są one ważnym komponentem kosztowym m.in. w produkcji warzyw szklarniowych, skrobi, wyrobów piekarskich i ciastkarskich. W styczniu wiele przedsiębiorstw otrzymało na przykład nowe faktury za gaz. Wpływ tego jest jednak mocno zróżnicowany.
W pierwszym miesiącu 2022 roku warzywa i owoce zdrożały po 13,6 proc.
- Ceny kapusty skoczyły aż o 61,1%,
- cebuli – o 32,4%,
- marchwi – o 25,1%.
Ziemniaki w styczniu potaniały o 7,5%, jabłka staniały o 25,6%.
- Rolnicy sygnalizowali, że okres wegetacji roślin był opóźniony o ok. 2-3 tygodnie, co w znacznym stopniu przełożyło się na cykl produkcyjny. Jednak moim zdaniem na podwyżki finalnie przełożyło się większe zainteresowanie krajowymi produktami, szczególnie tymi świeżymi - komentował w lutym Karol Kamiński, współautor raportu raport pt. „Indeks cen w sklepach detalicznych" (UCE RESEARCH i Hiper-Com Poland).
