Przed wizytą gości czy bez okazji - przepis na ciasto ze śliwkami zawsze dobrze mieć pod ręką. Zwłaszcza na przełomie lata i jesieni, kiedy jest pod dostatkiem świeżych, lokalnych owoców.
Przepis na ciasto ze śliwkami jak drożdżówka
Składniki
- 1/3 szklanki oleju
- niepełna szklanka cukru
- 3 jajka
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 1,5-2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- minimum 0,5 kg śliwek
Jak zrobić szybkie ciasto ze śliwkami?
Robienie ciasta ze śliwkami zaczynam od... przygotowania kruszonki. Używam ok. 2 łyżeczek masła, łyżki cukru pudru, łyżeczki mąki i łyżeczki zwykłego cukru. Rozgniatam masło w pozostałych sypkich składnikach widelcem lub łyżeczką. Jeśli nie klei się w okruchy, dodaję nieco masła i kontynuuje czynność. Odstawiam na bok i zabieram się za zasadniczą część ciasta.
- Śliwki myję, przekrawam na połówki i pozbawiam pestek, zostawiam ich pełen talerz, przydadzą się za kilka minut.
- Do miski wbijam białka, miksuję na wysokich obrotach i stopniowo dodaję cukier, następnie żółtka, jogurt naturalny (zmniejszam obroty), olej.
- Odstawiam mikser i zamieniam go na trzepaczkę lub łyżkę. Wsypuję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam.
- Ciasto przekładam do formy o średnicy ok. 24 cm. Na wierzchu układam śliwki (połówki lub ćwiartki) i posypuję zrobioną wcześniej kruszonką. Całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni na ok. 40-45 minut.
Jajka najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki albo ogrzać ciepłą wodą, będą się lepiej ubijały. Szklanka ma pojemność ok. 250 ml.

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką budyniową
Inna propozycja na ciasto z wykorzystaniem śliwek. Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- kostka masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami i pianką? Przepis
- Wszystkie składniki trzeba zagnieść, możliwie krótko, żeby ciasto się nie ogrzało. Następnie schłodzić w lodówce lub zamrozić (przynajmniej godzina w zamrażalniku). Po tym czasie 2/3 ciasta ścieramy na tarce (grubych oczkach) na blaszkę, podpiekamy ok. 10 minut (aż się lekko zarumieni) w 180 stopniach.
- W tym czasie robimy piankę budyniową. Wykorzystujemy pozostałych 5 białek, 1 szklanka drobnego cukru, 2 opakowania (po 40 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego.
- Białka ubijamy i zaczynając od cukru, dodajemy kolejne składniki.
- Wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika, wykładamy pianę, utykamy ćwiartki śliwek, ścieramy na wierzch pozostałą 1/3 ciasta i jeszcze raz umieszczamy w piekarniku, aż wierzch nabierze złotego koloru.

