https://pomorska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Z takich powodów warto codziennie pić kakao

Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kakao to pyszny, rozgrzewający napój, a także dodatek do wielu ciast i deserów. Jednak niewiele osób wie, że poza głębokim kolorem i doskonałym smakiem jest ono także bardzo zdrowe. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, które korzystnie wpłyną na nasze samopoczucie. Jakie są właściwości odżywcze kakao? Jak wykorzystać je w kuchni?

Kakao w Polsce i na świecie

W Polsce kakao przywołuje wspomnienia z dzieciństwa – w końcu maluchy kochają ten słodki, czekoladowy napój. To także dodatek do kremów, ciastek i lodów. Niektórzy uważają kakao za silny afrodyzjak.

Jednak w Ameryce Południowej kakao jest wykorzystywane w różnych ceremoniach i rytuałach, także ku czci bogów, w dodatku pije się je podczas medytacji. Warto wspomnieć o tym, że u nas kakao zwykle sprzedaje się w formie zmielonych ziarenek, choć można też dostać specjalne kakao ceremonialne, w formie tabliczek.

Jak pić kakao?

Najprostszą metodą cieszenia się smakiem kakao jest przygotowanie napoju. Wystarczy 1-2 łyżeczki wsypać do szklanki i zalać mlekiem lub wodą. Świetnie sprawdzi się zarówno mleko krowie czy owcze, jak i to roślinne. Kakao samo w sobie jest nieco gorzkie zatem warto do niego dodać łyżeczkę cukru, ksylitolu, czy miodu. Co ważne, napój możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na gorąco.

Jeśli chcemy podkręcić smak kakao to świetnie będzie się ono komponowało z wanilią, kardamonem, czy cynamonem. W wersji ,,na zimno” możemy wrzucić do niego kostki lodu, a wierzch udekorować bitą śmietaną, z kolei w wariancie ,,na gorąco” możemy dorzucić kostkę czekolady dla wzmocnienia aromatu lub słodkie pianki, które zastąpią cukier.

Kakao – witaminy i minerały

Kakao zawiera mnóstwo witamin, polifenoli, antyoksydantów i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Przede wszystkim jest bogate w magnez – zawiera go ponad czterysta miligramów w 100 gramach produktu. Dodatkowo w kakao znajdziemy żelazo, potas, czy cynk, a do tego witaminy młodości (A i E) oraz cenne witaminy z grupy B. Teobromina i kofeina działają pobudzająco, więc szklanka takiego napoju z powodzeniem zastąpi kawę czy czarną herbatę.

Kakao – właściwości zdrowotne

Kakao jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawiera niewiele kalorii, ma niski indeks glikemiczny, a przy tym sporo cennych składników. Kto powinien pić kakao codziennie? W leczeniu jakich chorób będzie ono pomocne? Tego dowiecie się z naszej galerii zdjęć.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska