https://pomorska.pl
reklama

Nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Z takich powodów warto codziennie pić kakao

Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kakao to pyszny, rozgrzewający napój, a także dodatek do wielu ciast i deserów. Jednak niewiele osób wie, że poza głębokim kolorem i doskonałym smakiem jest ono także bardzo zdrowe. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, które korzystnie wpłyną na nasze samopoczucie. Jakie są właściwości odżywcze kakao? Jak wykorzystać je w kuchni?

Kakao w Polsce i na świecie

W Polsce kakao przywołuje wspomnienia z dzieciństwa – w końcu maluchy kochają ten słodki, czekoladowy napój. To także dodatek do kremów, ciastek i lodów. Niektórzy uważają kakao za silny afrodyzjak.

Jednak w Ameryce Południowej kakao jest wykorzystywane w różnych ceremoniach i rytuałach, także ku czci bogów, w dodatku pije się je podczas medytacji. Warto wspomnieć o tym, że u nas kakao zwykle sprzedaje się w formie zmielonych ziarenek, choć można też dostać specjalne kakao ceremonialne, w formie tabliczek.

Jak pić kakao?

Najprostszą metodą cieszenia się smakiem kakao jest przygotowanie napoju. Wystarczy 1-2 łyżeczki wsypać do szklanki i zalać mlekiem lub wodą. Świetnie sprawdzi się zarówno mleko krowie czy owcze, jak i to roślinne. Kakao samo w sobie jest nieco gorzkie zatem warto do niego dodać łyżeczkę cukru, ksylitolu, czy miodu. Co ważne, napój możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na gorąco.

Jeśli chcemy podkręcić smak kakao to świetnie będzie się ono komponowało z wanilią, kardamonem, czy cynamonem. W wersji ,,na zimno” możemy wrzucić do niego kostki lodu, a wierzch udekorować bitą śmietaną, z kolei w wariancie ,,na gorąco” możemy dorzucić kostkę czekolady dla wzmocnienia aromatu lub słodkie pianki, które zastąpią cukier.

Kakao – witaminy i minerały

Kakao zawiera mnóstwo witamin, polifenoli, antyoksydantów i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Przede wszystkim jest bogate w magnez – zawiera go ponad czterysta miligramów w 100 gramach produktu. Dodatkowo w kakao znajdziemy żelazo, potas, czy cynk, a do tego witaminy młodości (A i E) oraz cenne witaminy z grupy B. Teobromina i kofeina działają pobudzająco, więc szklanka takiego napoju z powodzeniem zastąpi kawę czy czarną herbatę.

Kakao – właściwości zdrowotne

Kakao jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawiera niewiele kalorii, ma niski indeks glikemiczny, a przy tym sporo cennych składników. Kto powinien pić kakao codziennie? W leczeniu jakich chorób będzie ono pomocne? Tego dowiecie się z naszej galerii zdjęć.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska