Przepis na faworki i inne specjały na tłusty czwartek. Tak zrobisz pączki,, oponki, ciastka, rogaliki krok po kroku
Przepis na pączki ziemniaczano-dyniowe
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „JAGNA” z Tłuchowa (powiat lipnowski) zgłosiło na Listę Produktów Tradycyjnych taki przysmak, jak pączki ziemniaczano-dyniowe.
Składniki:
• dynia- przecier dyniowy
• ziemniaki
• jaja wiejskie
• mąka z pobliskiego młyna
• margaryna
• cukier
• drożdże
• aromat, laska wanilii
• spirytus
• konfitura z róży lub dżem
• tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, lekko studzimy, mielimy. Do ziemniaków wkruszamy drożdże, dobrze wyrabiamy, dodajemy wyparzone i ubite z cukrem na puszysty krem jaja.
Cały czas wyrabiając ciasto, dodajemy kolejne składniki-aromat, alkohol oraz mąkę, a na koniec rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Do ciasta dokładamy przecier z dyni wyrabiamy. Formujemy pączki, dokładając do środka domową konfiturę z dzikiej róży lub dżem.
Uformowane pączki wielkości jabłka pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na papierze i ewentualnie obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.